Зъболекари искат Касата да не покрива стоматологията

Зъболекари искат Касата да не покрива стоматологията | StandartNews.com

София. Парите, които държавата отпуска за зъболечение, не са достатъчно и може да се покрие само стоматологичното здраве на българските деца. Тази година в бюджета на Здравната каса за здравето на зъбите на българина са предвидени около 116 млн. лева, а необходимата сума за профилактика и зъболечение на всички е 550 - 600 млн. лева годишно, или 5 пъти повече. Това обявиха от Сдружението на българските зъболекари.

 

По думите на д-р Георги Цалов от Сдружението на българските зъболекари, едва когато за здравето на зъбите ни държавата отпусне 600 млн. лева, тогава всеки желаещ ще може да бъде обслужен безплатно, информира "Дарик".

 

„Това, което се предлага, меко казано, е замазване на очите на гражданите. Близо 400 хил. пенсионери, които са напълно обеззъбени, нямат никакви права и възможност да посетят зъболекарските кабинети. Т.е. те имат право да им бъде изваден зъб или направена пломба, но няма на какво да им бъде направена, или какво да бъде извадено. Това е популизъм и монопол на единствената Здравна каса. Има изтичане на една огромна сума пари - 110 млн. Имаме предложение за нови правила - да извадим цялата стоматология от популистката Здравна каса и там да бъдат оставени профилактиката и лечението на децата и учениците. Що се отнася до възрастните, нека да отидат към доброволните здравноосигурителни фондове", добави Цалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай