Военните проговориха за парапланериста. На косъм от втора трагедия

Майсторски пилотаж и кацане на пилота

Военните проговориха за парапланериста. На косъм от втора трагедия | StandartNews.com

Военните проговориха за спасителната операция на парапланериста, който се заби в метеостанцията на връх Мусала. За нещастие, мъжът бе толкова тежко пострадал, че въпреки бързата реакция на военните, които изпратиха хеликоптер за него, той не оцеля.

Издъхна напът за болницата в Пловдив.

Лошите условия на върха обаче поставили на изпитание уменията на екипажа и състоянието на машината. На косъм се е разминала втора трагедия – само майсторското пилотиране, кацане и управление на пилота спасили екипажа.

Ето какво съобщават от ВВС по повод акцията: 

"Днес, 08.01.2023 година, по искане на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов и след разрешение от началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, вертолет AS 532 AL „Cougar“ от състава на 24 авиационна база се включи в спасителна операция по транспортиране на пострадал в района на МТО станция на връх Мусала парапланерист.

Веднага след получаване на първоначалната информация и вероятната необходимост от използване на вертолет на Военновъздушните сили, бяха задействани дежурните в 24 авиационна база. Направен бе разчет на баланса и теглото, отчитайки голямата надморска височина, което наложи своевременно редуциране на горивото на дежурния вертолет. Така вертолетът бе готов за излитане веднага щом дойде сигналът за стартиране на спасителната операция. Машината, с екипаж:

Командир – майор Марин Тасков;

Втори пилот – полковник Димитър Павлов;

Бордни инженери – капитан Божидар Славчев и старши лейтенант Христо Бикяров;

И спасители – старши сержант Стоян Колев и сержант Георги Филипов излетя към района на връх Мусала в 15:15 часа.

Изпълнението на задачи по търсене и спасяване на пострадали в планината изисква редица лични и професионални качества от участващите пилоти и авиационни специалисти. Конкретната задача се характеризираше, освен с голяма надморска височина, и с наличието на силни пориви на вятъра и турбуленция.

Тези условия поставиха на изпитание професионализма на екипажа и техническите възможности на вертолета.

Поради изключително тежкото състояние на пострадалия и с цел съкращаване времето за медицинска евакуация, командирът на екипажа взе решение за работа чрез кацане, а не със зависване. Релефът на терена не позволи нормално кацане, а опиране само на две точки – носово и дясно основно колело.

Пострадалият бе качен на борда на вертолета и транспортиран в 16:25 часа до УМБАЛ „Свети Георги” – гр. Пловдив. Тъй като болницата не разполага с оборудвана площадка за кацане, се наложи кацане в района на паркинга на болницата. Благодарение на отличната организация и съгласуване на действията между институциите там изчакваше линейка и медицински екипи.

Междувременно, служители на Министерство на вътрешните работи отцепиха импровизираната площадка за кацане и последващо излитане на вертолета, с което бе гарантиран животът и здравето на гражданите.

В 16:40 часа екипажът се завърна на летище Крумово."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай