Внимание! Дебне голяма опасност на софрата на морето

С какво е свързана тя и как да я избегнете

Внимание! Дебне голяма опасност на софрата на морето | StandartNews.com

Един от ритуалите на морската почивка в България са мидите. Приготвяни по различен начин, в последните години те са задължителна част от менюто на туриста, а и на всеки, който си угажда с морска храна.

За съжаление, производителите в момента имат пореден повод за притеснение и настояват за бърза намеса на държавните контролни органи.

Не, притесненията не са свързани с евентуално замърсяване на Черно море след екологичната катастрофа, предизвикана от Русия в Украйна. Трябва дебело да се подчертае, че до момента всички изследвания показват, че качеството на морската вода у нас е отлично.

Проблемът на производителите на миди е много по-стар и е до болка познат – траленето. Процесът, който е незаконен и съсипва дъното и цялата екосистема на Черно море, продължава именно заради улова на миди.

В българската акватория на Черно море няма класифицирани зони за улова им. Единствените такива са мидените ферми. Липсата на контрол обаче позволява всеки водолаз и всяка лодка да трали безнаказано дъното.

Веригата на злоупотребата се продължава от алчни собственици на заведения, които сервират миди с ясното съзнание, че произходът им е незаконен, а ако имат някакъв документ за произход, той може да е ѝ фалшив. Институциите пък са информирани и за друга практика – смесване на тралена и легално произведена във ферма мида и обща продажба. Така клиентите играят нещо като лотария – едната мида в чинията е ок, другата може да те прати в болница със стомашно разстройство или инфекция.

Такъв инцидент може да откаже човек изобщо да посяга към тази иначе вкусна храна и да изпитва недоверие завинаги към нея.

Тралената мида често изглежда по-привлекателна за неподготвения клиент. Тя е по-едра от култивирана, има по-твърда и по-тъмна черупка. Има и друга уловка – цената им е по-ниска, което в днешните трудни времена винаги има значение.

Култивираните миди се отглеждат в най-чистите води и подлежат на стриктен контрол. Те се предлагат сертифицирани и етикетирани. Клиентът лесно може да се ориентира какво да купи. Безопасните и вкусни миди са по-дребни, а черупката им е по-нежна. Те винаги са придружени и с ясно означение на производителя им, пише Петел.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай