ВМА може да прекрати приема на цивилни пациенти

ВМА може да прекрати  приема на цивилни пациенти | StandartNews.com

София. Скоро Военномедицинска академия може да затвори врати за прием на цивилни пациенти. Причината е, че има неизплатени дългове. За това алармира началникът на здравното заведение ген. Стоян Тонев в ефира на бТВ. Той обясни, че въвеждането на такса за избор на екип може да донесе приходи на болницата. От 1 ноември за екип ще се плаща до 900 лева, ще се таксуват и екстри като самостоятелна стая, допълни още той.

Близо 57 млн. лв. са дълговете на болницата до момента. Те са натрупани заради правителствено постановление за скъсяване на сроковете по разплащане с доставчици. „Средно недофинансирането по клинични пътеки е между 20% и 40%", стана ясно от Тонев.

„Най-елементарното е да спрем да вземаме тежко болните от другите болници. Тази седмица сме взели 8. Има пациенти, които струват 200 000 лв. на месец", обясни още той.

Стоян Тонев обясни, че през реанимацията на ВМА преминават по 120 души на месец. Здравната каса не плаща всички изследвания и те се трупат като дълг на болницата, каза още той.

„Вероятността ВМА да затвори врати за цивилни лица е резултат от предишните 4 години, когато бе позволено да се роят болници безконтролно", каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в сутрешния блок на Нова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай