Важно решение в пленарна зала. Ще засегне цените на продуктите

Народното събрание ще вземе решение за продукти от Украйна

Важно решение в пленарна зала. Ще засегне цените на продуктите | StandartNews.com

Днес парламентът ще обсъжда доклад на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание за проект на решение за позицията на България относно удължаване на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход Украйна. Това решиха депутатите в началото на пленарното заседание. Точката бе включена като четвърта в дневния ред. 

Вчера икономическата комисия в парламента прие проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Предстои да бъде взето окончателното решение в пленарна зала.

Председателят на парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ Корнелия Нинова отбеляза, че този въпрос е от геополитическо значение, стои и въпросът за защита на българския национален интерес, българската икономика и производство. По думите ѝ има и социален елемент - как ще се отрази това на цените на хляба и хлебните продукти. Нинова поиска депутатите да изслушат министъра на земеделието Кирил Вътев преди да вземат решение. Тя посочи, че министърът е помолил Народното събрание (НС) да изслуша аргументите му и е призовал депутатите да не вземат такова решение, защото ще е пагубно за България.

Преди разглеждането на доклада на икономическата комисия, депутатите ще обсъдят промени в закона за референдумите, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в Закона за съдебната власт по предложение на политическите сили. Днес е първата сряда от месеца, в която има пленарно заседание, и според правилника на НС парламентарните групи могат да предлагат точки за включване в дневния ред, които се разглеждат по същество. 

Първо беше прието, в последсвие отхвърлено предложението на "Възраждане" за изслушване на министър-председателя Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев относно публичните им изявления, че бойна група на НАТО ще бъде разположена в област Ямбол.  

На председателски съвет решихме в петък във връзка с това, че е първият учебен ден, да започнем с парламентарен контрол от 9:00 до 12:00 часа и след това да продължим със законодателната програма, съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай