В Украйна: Само 20 от 200 000 българи с призовки

В Украйна: Само 20 от 200 000 българи с призовки | StandartNews.com

Киев ще има рамо от София за евроинтеграцията, обеща премиерът

Само 20 от общо 200 000 българи, които живеят в Украйна, са получили призовки за мобилизация при последната вълна. В това увери украинският външен министър Павло Климкин, който днес бе на посещение в София. "По никакъв начин няма да отстъпим от много точното спазване на украинското законодателство - не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията за военна служба на етнически българи", отсече той. Климкин определи като "спекулации, които някой нарочно разпространява и раздува", твърденията, че не се спазва пропорционалност и така се опитва да хвърли сянка върху традиционно приятелските отношения между Украйна и България.

След срещата на Климкин с българския му колега Даниел Митов стана ясно още, че Киев се ангажира да ни съдейства за изпращането на хуманитарна помощ, състояща се от храни и медикаменти, до нашите сънародници в Донбас. Първият конвой ще тръгне още този месец, каза председателят на БЧК Христо Григоров.

"Получих уверенията от министър Климкин, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата", посочи Митов. И допълни, че българската диаспора в Украйна е "исторически най-многочислената общност на етнически българи извън страната". Външният ни министър подчерта позицията на София за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна.

По-късно Климкин се срещна и с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят обеща на Киев подкрепа в процеса за европейска интеграция. Борисов и министър Климкин определиха подписаното в Минск споразумение като реална възможност за мирно разрешение на конфликта в Източна Украйна. Двамата разговаряха за възможностите за сътрудничество и взаимодействие както по отношение на развитието на двустранните отношения, така и за подкрепа на сънародниците ни в Украйна, включително и за предприетите мерки по облекчено издаване на визи. Междувременно стана ясно, че още от днес започва да се работи по създаването на координационен център, който да осигури поддържането на постоянна връзка със сънародниците ни в Украйна. Решението е било взето на среща между Борисов и председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай