В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Мисия "Усмивка" вдъхнови гимназия

Възпитаници на столично частно училище помагат на възрастни хора от Видинско

В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Мисия "Усмивка" вдъхнови гимназия | StandartNews.com

"Подът не се виждаше още в началото на втория ден. Едно море от доброта". Така описват пълната стая с хранителни продукти и стоки от първа необходимост учениците от
от 11-и М клас на столичната частна английска гимназия "Проф. Иван Апостолов". Нарекли са мисията си "Усмивка". В продължение на два дни те събраха консерви, боб, леща, сол, грах, ориз, олио, брашно, захар, мед, сол, макарони, шоколади за възрастните хора в най-обезлюдената част на България. В началото на декември учениците лично ще занесат събраните помощи в четири видински села от пограничната зона, ще се срещнат и поговорят с възрастните самотни хора. 
----

"До момента събрахме около 1 тон продукти, сред които кафе и чай, които бяхме забравили да обявим. Някой беше донесъл и два буркана с маслини. В банковата сметка  е преведена и определена сума пари. Ще пакетираме продуктите, които са с около 6 месеца срок на годност и ще ги закараме на хората, споделят пред "Стандарт" единадесетокласничките Виктория Георгиева и Маргарита Стратева. На място ще решат какво ще правят с парите, тъй като ще преценят от какво имат нужда самите хора - дали да се купят лекарства, дърва или да им се покрие някоя неиздължена сметка. Убедено обясняват защо са се запалили по каузата.  
"Ние сме деца от столицата, учим в частно училище. От гледна точка на финанси се чувстваме добре. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас?  Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и едва свързващи двата края. Такива, които нямат възможност да се придвижват свободно и да вършат прости за нас, ежедневни неща", разсъждава Виктория. Уредили са микробуси и личен транспорт, с който да закарат продуктите. Искат примерът им да бъде заразителен. "Целта ни е тази инициатива да се разрасне  не само в София и не само веднъж да отидем при тези хора, а и да посетим и други села - на два месеца по веднъж да прекарваме с тези хора. Те не се нуждаят само от продукти, а някой просто да поговори с тях. 

Трябва да видят, че не са забравени 

Нещо като "Предай нататък", споделя Виктория.
Всичко започнало, след като всеки клас в гимназията трябвало да организира своя благотворителна инициатива. Класният ръководител на 11 "М" клас дал идеята да помагат на възрастни хора. Заслугата за кампанията „Добротворци по душа“, в която всеки клас от 8-ми до 12-ти си избира една благотворителна кауза, е на учителката по психология. "Ние избрахме да помогнем на старите хора, защото преценихме, че те имат най-много нужда", казват учениците..
Решават да се насочат към обезлюдяващите села в Северозапада. Учениците били вдъхновени от  филма „Северозабравени“ на Антонина Лозанова, едно момиче от Видин. Решили да проучат регионите около Видин и Белоградчик. Видяли, че в тези села има по десетина човека, дори по-малко. Свързали се с кметските наместници и те им обяснили, че хората имат нужда от храни, но и от социален контакт. Избрали четири видински села от пограничната зона - Пролазница, Граничак, Крачимир и Струиндол. 

Във всяко от тях живеят по по-малко от 10 души 

До Пролазница и Граничак автобуси не стигат, хляб карат само три пъти седмично, магазини няма, а за лекарства пенсионерите ходят до Белоградчик. "Най-малкото е, че нямат с кого да поговорят. За тях животът е от ден за ден. За тях почти никой не знае или им се обръща минимално внимание. За нас това ще са само няколко дена от личното ни време, но е възможно да им дадем искрицата надежда, от която имат нужда. Постоянно чуваме за доброволчески каузи, увеличаващи броя си. Осъзнахме, че не е достатъчно само да слушаме за тях, а да свършим нещо полезно.", пишат децата на страницата на гимназията във Фейсбук.
По време на акцията за събиране на помощи първи дарили 15 кашона храни ученици от Каварна, обадили се много различни фирми. Хора, разбрали за кампанията, също започнали  да носят продукти.
Пенсионерите от Видинско знаят за акцията и очакват учениците на 1 декември, а те ще им гостуват два дни. 

Ще отделят време и ще чуят историите им 

Учениците с радост споделят във Фейсбук и останалите каузи, които са избрали. Едната е наречена „Голямата България“. В нея учениците от 9 "Б" клас ще изготвят документално видео, с което ще разкажат за живота на хората в обезлюдените села, и ще ги подкрепят с провизии и консумативи. „С грижа за животните“ е друга кампания заради която от 8 "А" клас са подготвили къщички за птици, които скоро ще закачат из паркове в града. „На децата с любов“ е посветена на малчугани, лишени от родителски грижи. Един от класовете пък ще подкрепи дядо, който се грижи сам за внуците си в село Кочериново. 
"Приемаме идеи за това къде можем да бъдем полезни и събираме предложения за доброволческите ни кампании през втория учебен срок. Щастливи сме, че още в самото начало отзивчивостта на познати и непознати надмина всичките ни очаквания и представи! Надяваме се с общи усилия да носим радост, подкрепа и положителна промяна!", споделят учениците. Те вече са научили най-важния житейски урок:
умението да правиш нещастните щастливи

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай