Удължиха срока за специализиране на джипитата

НС удължи с 4 години срока за придобиване на специалност от личните лекари, които нямат такава

Удължиха срока за специализиране на джипитата | StandartNews.com

Парламентът удължи с четири години срока за придобиване на специалност "Обща медицина" от личните лекари, които нямат такава. Това стана с приемането на първо и второ четене на промени в Закона за лечебните заведения. Досегашният срок беше 3 юни 2019 г.

По данни на регионалните здравни инспекции 673 са личните лекари, които не са придобили специалност "Обща медицина" в този срок и регистрацията им подлежи на заличаване, съобщава БТА.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че на много от общопрактикуващите лекари им е трудно да изпълнят изискването за придобиване на такава специалност, тъй като се налага да отсъстват от практиката си за времето на обучение и не могат да намерят заместник. Този проблем е най-често срещан в отдалечени и труднодостъпни райони.

Удължаването на срока цели да предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, и да се гарантира достъпът на населението до първична медицинска помощ, се посочва още в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай