Неделя,

Целият бизнес на протест. Велев каза какво ни чака на 18 май

От: Агенция Стандарт -
3053
Целият бизнес на протест. Велев каза какво ни чака на 18 май
A
A
A

"Протест има, защото ножът е опрял до кокала. Заявили сме 15 000 души и 200 автобуса за 18 май. Исканията на работодателите са за програма за компенсиране на високите цени на тока. Имаме неясни уверения, че помощта ще продължи през май. Само свръхпечалбите в АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият цялата програма за компенсации на всички небитови потребители - 663 000". Това заяви Васил Велев от АИКБ в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му дългосрочните договори в момента у нас са на нерегулирано високи цени. "ЕС казва, че мерките трябва да продължат докогато е необходимо. Затова трябва да има специално облагане на неочакваните печалби в енергетиката. Само за днес цената на ел. енергията на мегаватчаса е със 100 лева отгоре. Цената за месец май трябва да е по договора с "Газпром" трябва да е 123 лева, а ако е чрез договор с посредници - 175 лв. Ние не знаем на 11 май какво сме изхарчили като газ за първите 10 дни на предприятията ни", подчерта той.

Според него е необходима предвидимост. По отношение на превозвачите Велев смята, че се говори с полуистини. "ЕК разглежда възможност за намаляване на акцизите под минимума. Трябваше да има анализ на функциониране на тол системата. Вдигането на таксите повсеместно при всички други кризи не беше добра идея. Стига се до обедняване на хора. Намаляването на ДДС няма да подобри ситуацията за небитовите потребители", коментира Велев.

Втори ден протести на превозвачите. Над 30 тира са блокирали "Цариградско шосе" в Пловдив в знак на протест. Има затруднение в движението на автомобилите, принудени да се движат в една лента.

Вчера те бяха блокирали входните артерии на града, а днес са вътре в него. Исканията им са в срок до 6 месеца да отпадне биокомпонетът на горивата и да се намали акцизът наполовина. Транспортният бранш не приема и увеличението на обхвата на тол таксите. Искат се оставките на трима министри - на транспорта, на регионалното развитие и на финансите.

От протестиращите обещават тировете да се увеличават с всеки час, докато не стигнат до изхода на булеварда. Няма напрежение.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com