Стана ясно кой може да отвори Руската църква в София

След отварянето на църквата няма да има препятствия в нея да служат българските свещеници

Стана ясно кой може да отвори Руската църква в София | StandartNews.com

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще реши кога ще бъде отворен храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, известен като Руската църква. Това стана ясно от думите на говорителя на Светия Синод на БПЦ старозагорския митрополит Киприан.

"Трябва да изпрати нов представител на своята църква тук, в България, за да може да бъде отворен храмът и да функционира нормално с назначените свещеници", обясни той пред БНТ.

След отварянето на църквата няма да има препятствия в нея да служат българските свещеници, увери Киприан.

Той потвърди, че на вчерашното заседание на Светия синод е имало митрополити, които са представили различни мнения, но накрая всички са излезли с единодушно мнение, с изключение на видинския митрополит Даниил, който остана с особено мнение.

Заседанието вчера беше свикано след като от страната ни бяха изгонени трима духовници от Руската църква заради дейност срещу интересите на България. Единият е предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Васиан. В резултат посолството на Москва в София, което се оказа собственик на храма, го заключи. По-късно патриарх Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея.

Светият Синод изрази надеждата храмът да бъде отворен в най-скоро време, но обяви, че не е от компетенцията и възможностите на Българската православна църква и българската Патриаршия. Темата за собствеността на Руската църква също не била в приоритетите и в правомощията на Светия Синод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай