Сръдните вляво крият пазарлък за общ кандидат

Сръдните вляво крият пазарлък за общ кандидат | StandartNews.com

Александър Маринов,
политолог

- Доц. Маринов, разбрахме кого няма да подкрепи АБВ, но така и не знаем кой е техният кандидат. Каква обаче е целта на този ход да заявят ясно, че няма да дадат подкрепа на премиера Борисов дори без да им я искат?
- Аз смятам, че нещата се развиват логично. Съвсем ясно е, че независимо от всички преструвки, сръдни, кандърми левицата ще излезе със свой общ кандидат. Тази стъпка на АБВ и лично на Първанов е още едно афиширано послание, че се изпълнява основното изискване на БСП, още преди конгреса при старото ръководство, АБВ да се разграничи достатъчно ясно от ГЕРБ. Освен това, както сме говорили, Първанов не би искал да види именно Борисов за кандидат за президент, тъй като това малко ще усложни други по- Така че е съвсем нормална стъпка. Няма и никаква логика да се очаква да го подкрепи.
- Много се говореше за тази обща лява кандидатура, само че сега това някак си позатихна. Защо?
- Сега е време на по-дискретните преговори, ако можем да ги наречем преговори, защото става въпрос за пазарлък. Засега се поддържа едно напрежение - съспенс. Нещата изглеждат много трудни. Непрекъснато двете страни имат разни декларации, че другата не се държи както трябва. Това е съвсем логично - едно що-годе прилично представление трябва да спазва тези изисквания, защото ако стане много лесно, ще е подозрително. Но аз ви уверявам, че ще има обща кандидатура на левицата, може би и по-широка от лявото, по-широко подкрепена.
- Защо обаче БСП не коментират толкова активно предстоящия президентски вот?
- Те сега са въвлечени в техния си спектакъл. Сега те си имат своя панаир, т.нар. вътрешнопартийно допитване, което, разбира се, така е подготвено, че нищо определено няма да посочи освен очевидното и желаното. Така че те си имат някакво алиби защо си мълчат, а си мълчат, защото никой не иска да говори по този въпрос, никой не иска да обоснове, представи и да започне да води дискусия относно конкретни кандидати и политики.
- Да погледнем сега обаче надясно. Ще успеят ли Реформаторите да се консолидират около една обща кандидатура, за каквото обявиха готовност?
- Тя е малко смешна и малко тъжна история. Те така напълно съответстват на старата шега, че "такава борба за мир падна, че камък върху камък не остана". Колкото повече се разбират, спогаждат, преговорят, договарят и се сплотяват, там нещата стават все по-нетърпими. Ясно е, че те не могат да се траят.
Не е изключено най-накрая да постигнат някакъв компромис, както се казва за "парлама" за пред техните избиратели, най-вече за да няма никой виновен, който да е нанесъл последния удар на агонизиращия политически труп. От тази дясна коалиция нищо няма да стане, така че каквото и да решат те, ще е временно отлагане на скандала, но подчертавам временно, защото разпадът е неизбежен, въпросът е кога.
- Ще има ли интрига на тези избори и между кого ще бъде? Може би между ГЕРБ и левия кандидат?
- Да, така смятам, че ще бъде, защото ГЕРБ ще имат свой кандидат с две основни възможности - или Бойко Борисов, или някой друг. Ако е някой друг, определено това ще означава, че е предначертана загуба, за да може левият кандидат, идвайки и спечелвайки изборите, да даде основания за по-голямо преструктуриране на властта. Ако Бойко Борисов обаче реши, че положението става наистина напечено и най-добре да се оттегли от другата страна на "Дондуков", тогава битката няма да е на шега, но аз не споделям категоричните преценки на някои колеги, че Борисов е предизвестен победител, дори и на първи тур.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай