Следващите избори ще са между ГЕРБ и ББЦ

Следващите избори ще са между ГЕРБ и ББЦ | StandartNews.com

От понеделник правя правителство в сянка, казва Николай Бареков

- Г-н Бареков, какви са очакванията ви от вота на недоверие срещу правителството?

- Резултатите няма да са изненада нито за вас, нито за мен. "Атака" тотално се продаде. Очевидно, че шокът от техния резултат като излизане от политическата карта на България прави престоя в парламента им последен. И те ще се опитат да играят вече откровено като златен пръст. Но не съм сигурен, че вече не изглеждат като дървен пръст. Очаквам вотът да не мине, но ние ще го подкрепим, защото искаме това правителство да падне. Моите хора - Светлин Танчев и Румен Йончев, ще гласуват за вота на недоверие. Ето, Светлин Танчев положи много усилия в тази кампания. В понеделник ще излезем с правителство в сянка. И Светлин Танчев ще бъде номиниран от мен за следващия финансов министър. Това е човек, на който аз имам 100% доверие. И другият е нашият съюзник Румен Йончев - изключително сериозна фигура. От депутатите мога да похваля Страхил Ангелов и Георги Кадиев - те са от БСП, но подкрепиха нашия законопроект за частните съдебни изпълнители и закона ни "Чисти ръце".

- Тези комплименти към БСП как да ги разчитаме? Завчера казахте, че може да преговаряте с ГЕРБ, след това и с БСП?

- Вижте, моята теза е изцяло центристка. До момента всяка нова партия заемаше мястото на една стара. На принципа на отрицанието. Така дойде царят като отрицание на Костов, БСП като отрицание на царя, Бойко като отрицание на БСП и Тройната коалиция. Но ние идваме, за да сменим модела на управление. Искаме партиите да дават възможност на качествените хора в тях да имат глас в управлението. А не да бъдат лидерски тип партии. Примерно БСП се управлява от кликата на Станишев, а Бойко Борисов еднолично с Цветанов управляват ГЕРБ. И ние за това казваме, готови сме да работим с всяка лява и дясна партия, стига техните ръководства да покажат един демократичен подход, да подкрепят закона "Чисти ръце" и, ако този закон е против техните разбирания, те да напуснат временно политиката. Разбира се Борисов има право на този избор, докато г-н Станишев няма право и на това. Защото на него народът му вдигна червения картон. БСП не изпълни социалните си ангажименти. И сега младите в БСП, включително и номер 15 Момчил Неков, бойкотират партията си, защото тя излъга своите избиратели. Ние предлагаме социална платформа, мислим за майките, безработните, възрастните. И тук намираме допирни точки. Но въпросът е принципен - иска ли БСП да участва в едно експертно управление, което да изпълни истинските социални ангажименти и да даде свобода на бизнеса. Ако иска да си изхвърли стъпките - да маха старите муцуни и да сяда да разговаря с нас след изборите обаче. Ние смятаме, че ще имаме много висок резултат на тези избори, на нас ще ни трябва по-малък партньор или да речем равностоен партньор. Има хора и в БСП, и в ГЕРБ, с които можем да работим. И ако тези хора овладеят своите партии, тяхната дума започне да се чува - защо да не работим с тях? Митко Николов, Живко Тодоров от ГЕРБ. Георги Кадиев, Боби Цветков от БСП. Но дано не им правя лоша услуга, като ги хваля.

- И за "България без цензура" се казва, че е лидерска формация. Какви е партията без Николай Бареков?

- Ще разберете от понеделник нататък. Когато Николай Бареков извади своето правителство в сянка. Ще видите с какви хора разполагаме. Кампанията беше много кратка, през март ние имахме 0 процента, а през май вече 12. Минахме през много тежък път. Трябваше медиите да налагат моята физиономия, за да бъда разпознаваем. Знаете ли защо имам малък резултат в селата? Не, защото хората не ме харесват, а защото все още някъде си мислят, че аз съм журналист. Аз дори и сега получавам писма от селата, до мен в партията и на тях пише "Николай Бареков, bTV" или "Николай Бареков, TV7". И искат да им реша даден проблем. Ето тези хора сега благодарение на вас, медиите, разбраха, че аз съм в политиката, кандидат за министър-председател и на следващите избори ще гласуват за мен. От понеделник нататък ще извадим всички личности, които имаме в нашата партия. Нашият икономически екип е много сериозен, това са хора, завършили в чужбина - Рада Коджабашева, Хайк Гарабедян. Те са със сериозен преференциален вот на тези избори с по 3000-4000 гласа, което означава, че хората ги харесват. Росен Петров е с близо 6000 гласа преференциален вот. В социално-икономическата сфера ще работим и с външни експерти.

- Как си обяснявате факта, че без малко щяхте да бъдете изпреварен с преференциите на Ангел Джамбазки от ВМРО?

- Малко, малко - 6-7 хиляди гласа. Това е много просто обяснение. Колегите от ВМРО си играха за техния кандидат. Ние решихме да не си правим номерата в Реформаторския блок.

- Мерихте си силите?

- Не, не. Ясно е кой какво е донесъл. Искахме да има едно почтено гласуване, а аз исках всички структури да си подкрепят хората. Примерно, пловдивчани трябваше да гласуват за мен и за Хари, в Смолян хората трябваше да си гласуват за Рада Коджабашева, във Варна - за доцент Христо Бозов, във Видинско - за Деси Тодорова. Аз поисках това от моите структури, никога съм нямал проблем с лидерските си качества. Винаги ще имам най-големия преференциален вот. Дали ще имаш 30 000 или 100 000 няма никакво значение, нали си първи?

- Формацията ще продължи ли да съществува в този вид?

- Със сигурност ние оставаме коалиция, със сигурност никой няма да си тръгва от нашия отбор. Ние отиваме заедно в Европарламента. Ще избистрим концепцията как да продължим оттук нататък. Дано да имаме времеви срок от време, защото честно казано, ние се готвим за избори през октомври. Бих се изненадал, ако са през август, защото това би ударило политическата система. През август много хора не са в България. Така че надявам се на избори през октомври, дотогава да си подредим къщичката. Сега правим анализ, в понеделник ще имаме голям пленум, на който ще участват всички общински и областни ръководства. Ще определим отличниците, кои имат нужда от поправка, ще направим подробен анализ. На този пленум ще поканим и нашите партньори, заедно да направим анализа и продължаваме напред. Много добре работим помежду си, имаме чудесна комуникация и точно това исках да покажа - не бива да бъда сравняван технически и автоматично с Бойко Борисов.

- Но вие заговорихте за "стария Борисов и новия Бареков"?

- То е така. Битката е между стария Бойко и новия Бареков. Това ще са следващите парламентарни избори. ГЕРБ срещу ББЦ. Старият срещу новия. Но! За разлика от стария аз съм диалогичен човек, сядам на масата и се разбирам с хората. Затова при нас има такъв синхрон. Нямаме проблеми с нашето его - нито Румен Йончев, нито аз, нито Краси Каракачанов, нито Росен Петров. Това са хора, които са известни имена и всички подчиняваме егото си на общата цел. Искаме да дадем пример за правене на политика. Да, това е партия и коалиция със силен лидер, но с много силни личности, които са готови да работят в синхрон. Като експерти.

- Докъде сте с преговорите с европейските политически формации? В коя група ще влезете в Европарламента?

- Първо да разсея всякакви спекулации - разговорите са водени по телефон и на живо. Във вторник заминавам за Брюксел, където ще имам поредица от разговори. Човекът, който води нашата комуникация, е Димитър Абаджиев. Той официално вече е част от екипа на "България без цензура" и води разговорите с ЕНП, с Консервативната партия, а аз в лично качество водя разговори с либералите. Между вторник и четвъртък ще имаме доста сериозни срещи и предстои след тях да вземем нашето окончателно решение. Но това, което искам, където и да бъдем приети, е зам.-председателско място на комисия в ЕП и зам.-председателско място в съответната партия.

- Нали знаете, че на Мари льо Пен й трябват представители на още 2 държави, за да си направи собствена група. Ще търсите ли контакт с френските националисти?

- Мари льо Пен има едно силно качество - тя е французойка, а аз харесвам французойките (смее се), но дотук. В Европарламента ще бъдем в различни групи. Ние сме евроцентристи. Ние обичаме Европа. И искаме България да бъде достойната държава в Европа. Народът ни е беден и трябва да се погрижим за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай