Симидчиев: Най-важно е да спрем учениците

Ако се спазват мерките, вирусът може да се спре, но те не се изпълняват

Симидчиев: Най-важно е да спрем учениците | StandartNews.com

Най-важно е да спрем учениците. Не само от присъствената форма на обучение, но да ги спрем и от събиране с групи деца и извън училищата. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че присъственото обучение увеличава заразата многократно, не и заболеваемостта. И детските градини и яслите са място за зараза, каза експертът.

Колкото и тестове да правим, винаги се въртим около 40% положителни. Ако се спазват мерките, вирусът може да се спре, но те не се изпълняват. Още спорим трябва или не да носим маски, коментира топ пулмологът. Според него поведението и отношението на хората у нас към вируса е разделено и затова сме на челното място по заразени в Европа.

"След локдауна ще спаднат първо обажданията към Бърза помощ, хоспитализациите и след това хората в интензивни отделения. За 2 седмици ще видим резултат от новите мерки", заяви още д-р Симидчиев. И добави: "Заразата обхвана по-дебел слой от нашето общество, сред тях за жалост и млади хора с хронични заболявания.".

Има възможност вирусът да се е реактивирал у нас, т.е да не е излизал от организма ни, каза д-р Симидчиев.

По думите му груповият имунитет се прави с ваксинация и затова той бе категоричен, че ще е сред първите, които ще поискат да се имунизират срещу COVID-19.

Пулмологът обясни, че хората с коронавирус, поставени на домашно лечение, е важно да си измерват сатурацията – нивото на кисловод в кръвта. Пулсоксиметърът показва кога пациентът е рисков и може би се налага да се хоспитализира, коментира експертът.

Още в началото на месеца Симидчиев обясни, ако заразеният с коронавирус няма оксиметър у дома си,  трябва да следи пулса си - тоест колко бързо работи сърцето. Защото, ако кислородът не е достатъчно в системата, сърцето се опитва да компенсира с по-висока честота на сърцебиенето. При пулс 100 трябва да ни свети червена лампичка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай