Само предприемачите могат да направят хората богати

Само предприемачите могат да направят хората богати | StandartNews.com

България има шанс за бурен просперитет с няколко прости промени
Който няма идеи и смелост, се хвърля да печели обществени поръчки

Ивайло Пенчев е сред десетте финалисти за мениджър на 2014 г. в конкурса на списание "Мениджър". Попитахме го каква е рецептата му за успех в трудната за икономиката ни година.

- Г-н Пенчев, оптимист ли сте за развитието на българската икономика?

- Относно държавната част на икономиката съм песимист. Няма шанс държавни компании да просперират. Двигателят на всяка компания е предприемачът. На върха на държавните компании стоят чиновници. Много от тях са добре образовани, а някои са дори добронамерени, но те не са предприемачи! Те могат да развиват бизнес със същия успех, с който могат да правят сърдечни операции или пък да управляват космически кораби. Сиреч - с никакъв. Затова държавните фирми са обречени на субсидирано и мъчително вегетиране, ако не са монополи. Ако са монополи - ние, данъкоплатците, плащаме за ненужното им съществуване.

Частните компании са два типа. Първият тип са тези, които са стартирани от нулата и са посветени на създаване на добър продукт. Тези компании са създадени от свестни предприемачи, които не искат да правят пари, а да правят неща. И да ги правят по-добре от другите. Спечелването на пари е важно, но само като мерило за успеха. То не е самоцел. Истинската страст е в създаването и усъвършенстването на продукта, както и в завладяването на нови пазари. Тези компании работят на пазарен принцип и продават по целия свят.

За бъдещето на тези фирми съм оптимист

Бизнесът им ще се развива все по-добре. Има все повече такива фирми в България.

Вторият тип частни фирми са такива, чийто бизнес модел е основан на печелене на обществени поръчки с политически протекции или на усвояване на европейски пари. Те работят само на местния пазар, защото са непазарни субекти и се управляват от тарикати, а не от съзидателни предприемачи. Тези, които са близки до властта, ще печелят добре, а онези, които не са толкова близо - по-зле.

Истинският двигател на българската икономика са частните фирми, работещи на пазарен принцип, без фокус върху обществени поръчки и европейски фондове.

- Успешна ли беше за вас отиващата си 2014 г.?

- 2014 е по-успешна от всякога за "Уолтопия", както впрочем и последните няколко години. Очакваме увеличение на продажбите с около 30% и увеличение на печалбата около 2 пъти. Станахме неоспорим лидер на американския пазар с повече от 50% дял, при това продаваме по-скъпо от всички конкуренти! Средно 7-10% по-скъпо от втория в класацията. Стартирахме нови продуктови групи и навлязохме на няколко нови пазари, например в Австралия. Стартирахме и дъщерна компания, занимаваща се с опериране на катерачни центрове и адвенчър центрове. Следващата година ще открием първите си центрове в Малайзия, Австралия, Израел, САЩ, Русия. Финализираме преговорите за покупка на 49% дял от една от най-обещаващите американски вериги за катерачни центрове. Стартирахме и работа по първите три центъра в Китай.

- Каква е рецептата, за да може човек да се превърне в толкова успешен мениджър?

- Успехът ми се дължи на няколко неща. Първото е, че от малък съм любопитен към науката - учил съм много и винаги съм бил задълбочен в търсене на причините за нещата. Втората причина е, че родителите ми са ме възпитали в отговорност. Знам, че която и да е причина за проблемите ми - моя задача е да ги решавам. Трето, обичам работата си и работя много - харесвам продуктите, които създаваме, наслаждавам се да измислям нови неща. Четвърто, имам склонност да опростявам нещата - това считам за изключително важно. Пето - откровен съм със себе си и с околните. Шесто,

не наемам слабаци и мрънкачи

- Какви са най-големите проблеми в икономиката и бизнеса в България?

- Най-големият проблем за бизнеса е липсата на самочувствие и смелост сред бизнесмените. Повечето от тях не вярват, че могат да бъдат конкурентни. Това ги потиска и ги подтиква към псевдобизнес начинания, като например усвояване на еврофондове, писане на проекти и корупционно печелене на обществени поръчки. Когато кандидат-бизнесмен не вярва, че може да създаде ползи, за които клиентите са готови да платят, той се чувства неоценен от пазара, вкисва се и търси финансов успех чрез тарикатлъци. Самото наличие на еврофондове, насочени към бизнеса, е бич за свестния бизнес не само в България, а и в целия ЕС. По правило еврофондовете се пълнят от свестния бизнес, създаващ стойност и плащащ данъци, а се усвояват от кандидат-бизнесмени без пазарен потенциал или от откровени тарикати.

Бизнес културата в България е силно повлияна от политическата

такава, която от своя страна е отчаяно фокусирана върху усвояването на европейски пари. Отново поради липса на съзидателни идеи. Това по същество е хронична просия. Искам обществената енергия да се насочи към създаването на стойност. Това да стане мерило за успех. Тогава свестният бизнес ще процъфти и хората ще бъдат по-богати.

- Какви според вас са първите и неотложни задачи, с които трябва да се заеме новото правителство, за да генерира бизнесът по-добри резултати?

- Основното конкурентно предимство на България, зависещо от политиката, е простата данъчна система и ниските данъци. Считам за изключително важно това да се запази. В стратегически план България би просперирала, ако създаде благоприятна среда за свястното предприемачество. Защото единствените, които могат да направят хората богати, са предприемачите. Обществото трябва да свикне с мисълта, че само предприемачите могат да решат проблемите му и да изисква от чиновниците и политиците да създават благоприятна за предприемачество среда. България има исторически шанс за бърз и бурен просперитет, ако на фона на обхванатия от социални копнежи свят направи някои прости, но ефективни промени:

1. Намаляване на корпоративния данък до 0 - и без друго той представлява малка част от бюджета. Това ще засили конкурентоспособността и ще облекчи данъчната администрация.

2. Въвеждане на електронно гласуване и образователен ценз.

3. Отваряне на границите за емигранти, които идват, за да работят, а не за да получават социални плащания - може да им се издават едногодишни работни визи, които не дават право на достъп до социалната система на страната. Подновяването на тези визи ще е при условие, че имигрантът работи, самоосигурява се и не нарушава законите.

4. Отпадане на търговската тайна за сделките, по които страна е държавата, общините или фирми с тяхно мажоритарно участие. Такова решение само по себе си би нанесло тежък удар върху корупцията на всички нива и би спестило много пари от държавния бюджет.

5. Закриване на здравната каса и либерализация на здравното застраховане.

6. Държавната субсидия за образование на ученика да може да се ползва и в частните училища.

7. Минимизиране на регулационните изисквания към образователната програма на училища и университети. Пълно е с лицензирани училища, чийто образователен продукт не струва пет пари. Няма полза от тези лицензи. Те осмислят живота на група чиновници, създаващи пречки пред предприемчивите будители. Ако изчезнат, качеството на средното образование ще се подобри.

- Как ще коментирате ситуацията с КТБ?

- КТБ е работила като рисков инвестиционен фонд, а не като банка. Това отдавна е ясно за всеки разумен човек. Този фонд е купувал бизнеси, които не може да управлява, губил е пари и в някакъв момент управата му е започнала да прави шашми, за да прикрива трупащите се загуби. Едни хора са искали да правят много пари, без да правят неща. И управата на банката, и вложителите в нея, са един дол дренки - наивници, вярващи в лесното правене на пари без труд. Трябва да бъдат оставени да се оправят сами. Едната алчна група да си търси обещаното от другата алчна група, но никой от двете групи да не занимава останалите със себе си. Самата идея за спасяване на тази банка е въпиющо антиморална. Чиновниците в БНБ отдавна са знаели за случващото се, но от страх или мързел не са предприели нищо. Още един пример, показващ, че колкото по-малко отговорност и власт се дава на чиновниците, толкова по-добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай