Румен Радев с голям жест към папа Франциск

Българският президент е на аудиенция във Ватикана

Румен Радев с голям жест към папа Франциск | StandartNews.com

Източник: БНТ

Българският президент Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий - 24 май. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. 

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на Св. Св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и - буквално - пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев, цитиран от БНТ.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа. Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

"Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай