Петък,

Робот на БАН ще изтребва коронавирус

От: Редактор -
Робот на БАН ще изтребва коронавирус
A
A
A

Роботът за дезинфекция, който създадоха учени от Института по роботика на БАН, ще бъде внедрен в COVID отделение в София до дни.

„ В момента проучваме на кой да подарим устройството и търсим специалисти на първа линия, които желаят да прилагат иновативната идея срещу COVID-19 и по този начин да работят в по-безопасна среда”, разказа пред вестник „Телеграф“ асистент-инженер Мартин Ралчев от Института по роботика на БАН.

„От инженерна гледна точка той работи добре, но медиците трябва да кажат своето мнение и ако се налага да подобрим, каквото можем“, обяснява още той.

„Роботът разполага със система за задвижване, микросензорен блок, процесорен модул за управление с елементи на изкуствен интелект, като ключовият компонент е специализиран излъчвател на твърдо ултравиолетово UV-C лъчение. То е насочено директно само към пода на помещението, тъй като повече от 80% от COVID-19 заразата се локализира по подовете.

UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и ликвидацията им“, уточняват от Българската академия на науките.

Учените се надяват да се намери фирма, която да се заеме със задачата да произвежда робота масово и той да стигне до пазара. Базовото изобретение е на стойност около 400 лева, но се работи по възможност за по-ниска цена. То вече е регистрирано в Патентното ведомство. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички