Реликви от Втората световна война на парада за 6 май

Ракетите "Точка" са най-страховитото оръжие, което ще види публиката в София. Дъжд може да попречи на изтребителите МиГ-29

Реликви от Втората световна война на парада за 6 май | StandartNews.com

Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан традиционно с военен парад в София. Той ще започне в 10.00 ч. в понеделник на площад "Княз Александър I". В него ще участват над 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация, съобщават от Министерството на отбраната.

Дъжд и грамотевици обаче може да лишат публиката от най-голямата атракция - изтребителите МиГ 29, които по план трябва да пикират на 300 метра над публиката. Транспортният самолет "Спартан" също трябва да участва в шоуто. Учебните машини "Пилатус", вертолетите МИ-24 и "Кугар" са другите предвидени участници. 

На площада ще премине и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I". А който проявява интерес към службата в Българската армия, ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие - част от националната кампания "Бъди войник", се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

На площада ще преминат 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба "Военна полиция" и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили: бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Commando select" и "Guardian", бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "ГРАД", 122 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122 милиметрова самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танк Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "ОСА", брониран автомобил "SAND CAT", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" (SA-3) и С-200 "Вега" (SA-5) и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10).

Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили, знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и 10 представителни блока с бойните знамена на Военна академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба "Военна полиция".

При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне на 6 май от 9.00 ч. с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата, посветени на Деня на храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай