Разработват свръхзвуков пътнически самолет

Разработват свръхзвуков пътнически самолет | StandartNews.com

"Локхийд Мартин" спечели поръчка от НАСА, планират и военна машина със скорост до 6 маха

Американският самолетостроителен гигант "Локхийд Мартин" спечели договор в НАСА за изработване на концепция за безшумен свръхзвуков пътнически самолет, съобщи американската космическа агенция.

За подготвителната работа по този проект "Локхийд Мартин" ще получи около 20 млн. долара за 17 месеца. Този договор според НАСА е стъпка напред към създаването на свръхзвукови пътнически самолети, които обаче да са тихи и икономични.
Според НАСА, ако първоначалните изчисления покажат, че проектът е изпълним, евентуално експериментален модел на такъв самолет ще бъде готов през 2020 г.

От "Локхийд Мартин" планират и създаването на военен самолет, способен да достига скорост 6 маха, което е шест пъти повече от скоростта на звука. Това бе съобщено на 14 март 2016 г. от астрономическата компания "Мерилин Хюсън". Този самолет няма да бъде свръхзвуков, а хиперзвуков. "Вече разработваме контролируема аеродинамична конфигурация с ниско съпротивление, годна да функционира стабилно от излитането през дозвукова, трансзвукова, свръхзвукова и хиперзвукова скорост до 6 маха. Най-важното в случая е, че доказваме, че хиперзвуков самолет може да бъде създаден, и то на достъпна цена", казват в изявление до медиите от "Хюсън".

Миналата година от "Локхийд Мартин" направиха обществено достояние идеята си за ново поколение шпионски самолет. От компанията все още работят върху способностите на TR-X за разузнавателни и наблюдателни мисии, който ще бъде използван в следващите десетилетия. TR-X ще изглежда подобно на U-2, използвайки предимствата на двигателя на "Дженерал Илектрик" F118, и ще носи на борда си подобно техническо оборудване. Машината ще действа на около 22 км над земната повърхност, допълни "Уинстед", цитиран от "Дифенс Нюз".

Учените работят още и по увеличаване мощността и охлаждането, за да могат да развият оптимално новите сензори, както и върху модерна комуникационна система, която да бъде в състояние да се свързва с бойните самолети от четвърто и пето поколение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай