Радостна новина за над 300 хиляди семейства

Еднократна помощ

Радостна новина за над 300 хиляди семейства | StandartNews.com

Средствата, получени в държавния бюджет от "Лукойл" заради използването на руски нефт ще бъдат раздадени на най-бедните. Така над 300 хиляди семейства с ниски доходи ще получат средно по 230 лева еднократна помощ. Първоначалната идея беше с тези пари от "Лукойл" да се намалят цените на горивата с между 1 лев и 70 стотинки.

Вместо намаление на цената на горивата, еднократна помощ ще получат семействата с доход на човек под минималната заплата.

От социалното министерство съобщиха, че средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви, че механизмът на социалното министерство е бил максимално улеснен:

"Така, че няма да има нужда тези уязвими групи, които са маркирани от колегите, няма нужда да подават допълнителни документи, така че ще може лесно тази помощ да стигне до тях."

Не е ясно кога ще започне изплащането на сумите, но крайната дата е 30 юни. Министърът не отговори на въпрос как точно е избрана групата, която да бъде подпомагана.

Адриан Николов, старши икономист в ИПИ: "Малко е странен избрания подход и то прехода към социална помощ и то финансиране на семейства с деца. От една страна е много похвално това, че социалното министерство се опитва да въвежда някакъв критерии, а не както беше преди и когато беше намалена цената на горивата за всички потребители, но е доста странно избрана таргет групата, не е ясно точно как е взето решението, че семействата с деца имат нужда от точно такава отстъпка."

Според икономиста, помощта би трябвало да е целева:

"Би било много логично да се насочат към хора, които пътуват от едно място до друго за работа, разбира се отново с доходни критерии както се прави сега. Не е ясно дали всяко семейство което има деца се нуждае от пари за превоз за да ги вози до детска градина или до училище."

Първоначалната идея на управляващите при приемане на текстовете в закона, беше събраните пари от "Лукойл" изчислени на базата на спечелените от дружеството пари заради използването на по-евтиния руски нефт, да отидат за намаление на цените на горивата. За това най-много настояваха от ГЕРБ-СДС.

В момента най-масовият тип бензин А-95 се продава средно за 2,60 лева, дизелът за 2,65 лева. Справка показва, че за последните шест години бензинът е бил най-евтин през 2021 година абсолютен пик е постигнат през 2023 г. Дизелът винаги е на по-високи цени заради спецификата на производството му у нас, пише БНТ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Койчев
преди 3 месеца

Пак ще облажат мангалите. За българите - среден пръст......

Откажи
Коко
преди 3 месеца

O, yes. !

Откажи
Гюляй Хасан
преди 3 месеца

Да, първата мисъл, която ми мина през ума!!!!!

Откажи
Иванов
преди 2 месеца

Мангалите ги оставете безработните и болни хора трябва да се подпомогнат все пак тия пари не са взети от всички работещи в бюджета

Откажи