Радев: Днес е ден за единение

Радев прие почетния караул и поздрави военнослужещите

Радев: Днес е ден за единение | StandartNews.com

Днес е ден за единение. Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка в София по повод националния ни празник 3 март. Държавният глава бе емоционален по отношение на свободата, държавността и героите на България. И изключително обран спрямо политическите си опоненти. За разлика от сутринта на Шипка, таза вечер той не си позволи никакви крайни политически оценки.

https://bgnesagency.com/wp-content/uploads/2021/03/radev-2.jpg

Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически, монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството, каза президентът.

Народните деятели в Цариград възраждат независимата Българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеята за чиста и свята република. Бенковски и саможертвените априлци от 1876 г. отварят съдбовната рана в сърцето на тирана, продължи Радев.

"Свободата най-сетне идва от знамената на руския цар Александър Втори и на неговата армия, съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Петербург, хората се кръстят и се прегръщат по улицата. Както казва ген. Скобелев: "Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства". Достоевски пише в своя дневник: "Това е война нечувана", каза още държавният глава.

"Водени от тези чувства синовете на дворяните се записват доброволци в действащата армия. Българският народ приема като свои герои всички войни от императорската армия, загинали за нашата свобода: руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, както и румънците, сърбите и черногорците, намерили последния си приют в нашата земя", продължи президентът.

"Тази сутрин заедно с хиляди българи се поклонихме пред подвига на нашите славни опълченци на Шипка. Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои, но доблестта на предците не може изцери пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност. 3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина", категоричен бе Румен Радев.

По думите му днес е ден за единение около идеала на Левски.

Президентът подчерта, че свободата и справедливостта никога не се дават даром.

"Вечна памет за героите. Да живее България", завърши своето слово Румен Радев.

На тържествената заря-проверка пред паметника на Цар Освободител в София присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Марияна Николова, зам.-председателят на парламента Веселин Марешки, председателят на ДПС МУстафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова, народни представители и представители на дипломатическия корпус и на вероизповеданията.

Радев прие почетния караул и поздрави военнослужещите по повод Освобождението на България от турско владичество.

Командващ на тържествената проверка е бригаден генерал Станимир Христов, директор на дирекция "Операции и подготовка". В проверката участват представителни блокове от състава на Националната гвардейска част и знаменният взвод със знамената светини. Начело на тези знамена е Самарското знаме.

Бойните знамена бяха посрещнати с викове: "Ура" от войниците. Гвардейският духов оркестър огласи пл. "Народно събрание" с бойни маршове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай