Празник на МВР. Историята на първия суперполицай

Фантома е първото голямо предизвикателство за Пане Бичев

Празник на МВР. Историята на първия суперполицай | StandartNews.com

 

Днес се навършват 142 години от създаването на МВР, когато като с указ на княз Батенберг е назначен и първия министър Тодор Бурмов.

17 юли 1879-а: Тодор Бурмов начело на първото правителство на България -  Акценти от програмата

6 години по-късно, в малкото градче Ихтиман , се ражда един от най-тачените полицаи в началото на миналия век, суперполицаят на Царство България Спас Бичев. Някои твърдят , че той е прототипът на Екрюл Поаро.

Звездата му изгрява през 1911 година, когато София пропищява от сериен убиец, наречен Фантома. Целта му са бижутерските магазини, а дръзките му обири нажежават обстановката. Полицията така и не успява да намери следи затова и решава да даде случая на младок, който за година работа в новосъздадената Обществена безопасност се прославя като много проницателен и упорит – главният пристав Спас (Пане) Бичев.

Пане Бичев – главен инспектор на “Обществена безопасност“ в полицията на  Царство България, ЯНКО ГОЧЕВЪ – PR ZONE

 

Първата следа за крадеца се появява след обира на бижутерийния магазин „Диамантеният крал“. Изчезва пръстен с брилянт. Бичев разбира от продавача в магазина, че последните му клиенти са елегантна млада двойка. Нищо повече не се установява за тях, но образът на описаната двойка остава дълго в съзнанието на полицая.

Следва обир на магазин за копринени платове. Един от сътрудниците на Бичев арестува двойка безработни актьори от провинциален град, дошли да си търсят късмета в София. Последвалите разпити са безуспешни, полицията не научава нищо. Въпреки това Пане ги интернира извън София и ситуацията се укротява.

 

Пане Бичев – прототипът на Еркюл Поаро

Следва обаче обир на чужд дипломат. А после и въоръжено нахлуване в една от известните бакалници. Цялата полиция е вдигната на крак, но удря на камък. Бичев е вече убеден, че знае кой е Эантома. Разпространява снимката на безработния актьор сред полицаите в София и при проверка в оръжейните магазини един от продавачите разпознава актьора като последния клиент в магазина.

Полицията започва масирано издирване, но той се изплъзва на косъм. Пане задейства информаторите си от подземния свят и скоро разбира, че Фантома се укрива в строяща се сграда, недалеч от двореца. Така, на 31 декември 1911 година, когато актьорът- обирджия отива до „Женския пазар“, суперполицаят му щрака белезници.

Пане Бичев се превръща в жива легенда за София, участва в разследването на повечето големи престъпления на своето време. Остава в историята като човекът, разкрил най-кървавия терористичен акт у нас през 1925 година в църквата "Св. Неделя".

 

Пенсионира се през 1932 година, продължава да сътрудничи на полицията, открива две детективски бюра,а САЩ го включват в световната детективска мрежа. Оттогава получава и прякора си Българския Шерлок Холмс.

 

Бичев изчезва безследно през ноември 1944 година. Това се случва два месеца след 9 септември, когато наскоро сформираната Народна милиция го арестува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай