Правим обща лекарствена борса с комшиите

Правим обща лекарствена борса с комшиите | StandartNews.com

България, Румъния и Гърция да изградят обща лекарствена борса, за да купуват медикаменти на по-изгодни цени от големите фармацевтични компании. Това е било обсъждано на онзиденшното съвместно заседание на българското и румънско правителство в Крайова, съобщи д-р Султанка Петрова (в средата на снимката), депутат от парламентарната група на Патриотичния фронт, в събота. Идеята за естественото сваляне цените на лекарствата се споделяла и от гръцката страна. Трите държави заедно ще поръчват много по-големи количества медикаменти и така ще получават и значително по-големи отстъпки от производителите, поясни ефекта д-р Петрова.

Тя съобщи още, че мистериозното изчезване на търсеното лекарство ривотрил от родния пазар е заради рееккспорт на българските производители, който са нарушили договора с фармацевтичната компания, която притежава лиценза и тя го прекратила. Според д-р Петрова над 100 хил. българи, епилептици и с други неврологични и психични заболявания, половината от тях деца, постоянно се нуждаели от ривотрила. Здравното министерство не е спазило обещанието си до 10 април лекарството да се появи в аптеките, не било сигурно, че това ще стане и до края на месеца. Българите, които изпитват остра нужда от ривотрил, били принудени да пътуват до съседни страни, за да го купуват.

Д-р Петрова разкритикува и въведената система за чекиране на постъпващите в болниците пациенти с личните карти.Според нея тя се оказала пълен провал и напразно били похарчени над 1 млн. лв. Чек-машините можели да се манипулират, освен това приемали за действително и чекиране с фотокопие на личната карта. „Ще настояваме пред здравния министър или фирмата-изпълнител да поправи дефектите в чек-машините или да бъде отменена самата система на чекиране", каза Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай