Пожарът край Сандански продължава да бушува

Ден на траур в три общини за загиналите лесничеи

Пожарът край Сандански продължава да бушува | StandartNews.com

Пожарът над санданското село Петрово продължава да бушува. Пожарникарите цяла нощ се опитват да овладеят огъня. Рано сутринта днес група горски служители отново се качиха в планината, за да помогнат на огнеборците.

Вятърът в района утихна, а температурите се понижиха. Очакванията са пожарът да бъде овладян. Няма опасност за селото, в което хората са спокойни, не се говори за евакуация.

Огнената стихия в Югозападна България отне живота на двама горски служители, които участваха в потушаването на пожара край Сандански. Днес в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на двамата лесничеи, загинали в пожара край санданското село Петрово. Отменени са обществените събития, а знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение. По време на пожара трети горски служител е получил тежки изгаряния и е настанен в медицинско заведение без опасност за живота.

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев. „Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини , кметове на кметства, съответните служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин – бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари“, каза Стефан Янев, който и изказа съболезнования на семействата на загиналите. Съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители изрази и президентът Румен Радев.

Водоноски, предназначена за миенето на улиците в Пловдив, са били пренасочени към Старосел, където пламна борова гора. Пет огромни камиона с вода са останали на пост близо до крайните къщи и боровата гора, откъдето пожарът тръгна и захапа 6 къщи в селото. Причината е проблемът с водата в селото, разказаха жители на селото. 

Няма пострадали хора при гасенето на пожара, който избухна вчера от сухи треви и храсти, след това се прехвърли в борова гора, а после обхвана и къщите в селото. 

Горски пожар обхвана и ТЕЦ в Югозападна Турция, съобщи в Twitter кметът на град Миляс, предаде Ройтерс. Електроцентралата е напълно евакуирана. По информация на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк от ТЕЦ-а Кемеркьой са изнесени всички взривоопасни и запалими вещества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай