Потомка на Левски разказа какво е правил във Войняговци

151 години след гибелта на Апостола

Потомка на Левски разказа какво е правил във Войняговци | StandartNews.com

151 години след гибелта на Васил Левски пред историците все още стоят неразгадани много въпроси. Къде е гробът на Левски, къде точно се е намирала родната му къща в Карлово. Все още продължават споровете за годината на раждането му. Отговорите на тези въпроси търсят и живите наследници на Апостола. Една от тях е Христина Богданова.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Пламен Митев с нови факти за Левски! Две дати са грешни

„За мен е важно да опазим родовата памет, каквато е предавана от предходните родственици на Апостола. В историите, които са съхранени в рода се съдържа много информация за атмосферата в семейството, за отношенията. За ценностите, в които родителите са възпитавали своите деца. Това са щрихи, които ни помагат да се докоснем до човешката пъстрота на Левски”, разказа Богданова.

Тя уточни, че Васил Левски е богата личност, но честността, смелостта и куражът да прави избори и да ги отстоява са едни от най-ценните неща, които се опитва да учи от него.

По думите ѝ историята за любовта между Левски и Йова е легенда, запазена от Войняговци. „Твърди се, че докато е бил даскал в населеното място, той е имал симпатии към Йова, най-личната мома в селото. Периодът на Васил Левски в населеното място е много значим. Той е вдъхновявал своите ученици, учил ги е да бъдат силни и духом и физически”, добави Христина Богданова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи