Петима поделят награди за медицина

Наградите "Ласкер" са сред най-престижните отличия в медицината

Петима поделят награди за медицина | StandartNews.com

Ключови открития за рака на гърдата, болестта на Паркинсон и начина, по който тялото се справя с дефектни протеини, донесоха на петима учени престижните медицински награди "Ласкер", предаде АП. Отличията, присъждани от фондацията "Албърт и Мери Ласкер", се придружават от парична награда в размер на 250 000 долара.

Наградата за клинични медицински изследвания си поделят двама учени от университета "Еймъри" в Атланта и института "Жозеф Фурие" в Гренобъл, Франция, за разработката на хирургическо лечение на болестта на Паркинсон. Новаторският подход към заболяването е одобрен от американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата през 2002 г. Оттогава над 100 000 души по света са се възползвали от терапията.

Призът "Ласкер" за специален принос към медицинската наука се присъжда на Мери-Клер Кинг от Вашингтонския университет в Сиатъл. През 1990 г. Кинг идентифицира участък в човешката ДНК, съдържащ гена BRCA1, чиято мутация увеличава риска от развитието на рак на гърдата. Откритието води до изолирането на гена и по-лесното идентифициране на жените, наследили мутиралата му версия, за да бъдат наблюдавани и съветвани.

Наградата за фундаментални медицински изследвания получават Питър Уолтър от Калифорнийския университет и Кацутоши Мори от университета на Киото за откритията им как клетките откриват и се справят с неправилно функциониращи протеини, които могат да станат опасни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай