Пет посоки, в които ученето ще се промени

Новите технологии ще се усвояват много бързо

Пет посоки, в които ученето ще се промени | StandartNews.com

След като премина първоначалния шок от повсеместните ограничителни мерки и обществата започват да се настройват към живот с коронавирус в ежедневието си, идва моментът да направим и първите равносметки кои от промените ще останат и след “освобождаването” на хората. В тази пост-ковид ера училищата ще продължат да съществуват, но вече много по-целенасочено търсят възможности за партниране с услуги, които дигитализират образователния процес и го правят достъпен от вкъщи.

1. Училищата ще бъдат принудени да усвоят новите технологии много по-бързо Образователните институции всъщност нямат избор и трябва да приемат един свят, в който ще действат съвместно с новите технологии. Училищата, които откажат да си партнират със софтуерните компании, ще изостанат от другите, а съществуването им ще бъде поставено под въпрос.

2. Учителите ще имат повече възможности, благодарение на новите технологии

Занапред преподавателите ще използват технологиите не само за да се самоусъвършенстват, но и за да ангажират по-добре вниманието на учениците. Все повече ще се разработват програми, при които ученикът ще може да избира какво и кога да учи, а присъствените занятия ще бъдат сведени до минимум. Това ще бъде в разрез с досегашния модел на фиксиран график. Все по-често преподавателите ще решават проблеми онлайн, през лаптопа или телефона си, ще използват най-разнообразни софтуери за комуникация.

3. Частните уроци ще намалеят В България частните уроци са нещо толкова естествено, колкото и конвенционалното образование. С преминаването на дистанционна форма на обучение обаче те всъщност ще се обезсмислят. Тъй като новите софтуери дават възможност за отделяне на повече персонално внимание от страна на учителите към учениците, ще има много по-малко материал за наваксване или неясноти за изчистване. Така че според нас е доста вероятно учителите, които работят допълнително на частно, да останат с по-малко работа.

4. Софтуерите ще дадат възможност за по-голяма персонализация на образователния процес и ученикът ще е все повече в неговия център Всяко дете учи със свое темпо, по свой си начин и има свое ниво, което може да достигне. Училищата обаче винаги са работили със стандартизирани методики. Все по-често ще ставаме свидетели как работата с големи обеми данни и новите технологии ще позволят персонализиране на образователните услуги. Този тренд вече може да се види в някои софтуери и само ще се засилва.

5. Живот в хармония с природата 

Пандемията ни даде възможност да погледнем на живота си по начин, по който забързаният свят преди това не ни позволяваше. Винаги сме знаели, че е важно да пазим екологичния баланс, но той често беше жертва на стила ни на живот. Тази криза ни показа, че стилът ни на живот не може да бъде с приоритет пред екобаланса. И че трябва да науим децата си да ценят природата и да я пазят. Да живеят в хармония с нея.




 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай