Пеевски помогна и на болницата във Враца

Осигури й модерен животоспасяващ респиратор

Пеевски помогна и на болницата във Враца | StandartNews.com

Модерен животоспасяващ респиратор получи многопрофилната болница във Враца от депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи шефът на здравното заведение д-р Петър Керемедчиев. Малко по-рано днес стана ясно, че Делян Пеевски е направил още едно дарение. Той осигури апаратура и защитни средства за персонала на Александровска болница на стойност 162 000 лева. Медиците от интензивното отделение, които са на първа линия в борбата с коронавируса, вече са подсигурени с анестезиологичен апарат за 115 000 лева.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски с огромно дарение за Александровска

Подкрепата на народния представител за болницата във Враца включва още 100 защитни облекла за многократна употреба, които могат да се използват до 50 пъти. В града са пристигнали и 15 000 маски от Делян Пеевски. От ръководството на болницата изказват огромната си благодарност на дарителя за безценната помощ. Благодарение на Пеевски и още 28 спомоществователи здравното заведение вече е готово с отделението за болни от коронавирус и с лаборатория за извършване на PCR тестове.

ВИЖ ОЩЕ: Нов жест! Пеевски дари респиратори за бебета

Най-малкият дарител е 7-годишният Никола Иванов, посочи директорът на болницата д-р Петър Керемедчиев. Момченцето е ученик в І г клас на начално училище „Иванчо Младенов” и е дало спестените от него 300 лева за борбата с COVID-19.

ВИЖ ОЩЕ: Тестват хората в Паничерево с дарение от Пеевски

„До преди месец нямахме нищо, не разполагахме с никакви лични предпазни средства, с които да защитим персонала на болницата. Сега благодарение на дарителите, които никак не са малко, разполагаме с всички необходими предпазни средства, облекла и приспособления. Ако се наложи да обслужваме болен от коронавирус, лекарите ще мога да бъдат защитени и ще могат спокойно да си вършат работата“, каза д-р Петър Керемедчиев.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС даде летящ старт на дарителската кампания

В отделението за приемане на пациенти с COVID-19 има 6 реанимационни легла, също подарени. Очакват се още 3 респиратора, които са платени. „Аз съм изключително горд и благодарен, защото дарителите откликнаха когато имахме най-голяма нужда от помощ“, допълни Керемедчиев.Подготвено е помещение, което ще бъде изолатор за пациентите, които постъпват в Спешното отделение. Там са създадени условия за предварителни прегледи, за да бъде сведен до минимум шансът от заразяване.

В МБАЛ „Христо Ботев“ ще бъде открита лаборатория за PCR тестове за коронавирус, съобщи още д-р Керемедчиев.
„До 10 дни ще заработи наша лаборатория, в която ще се правят изследванията за заразата. Тя също е подарък“, каза директорът.
Лабораторията ще бъде най-съвременен вид. Първите 500 проби ще бъдат заплатени от Министерството на здравеопазването, от където е и цялото дарение. Техниката вече е доставена в София, остава само да се оформят документите за пристигането й.
Очаква се оборудването да бъде транспортирано във врачанската болница следващата седмицата, веднага след великденските празници. Шефът на болницата съобщи, че здравното заведение разполага с лекар вирусолог. „Това е една рядка специалност, за щастие ние имаме такъв колега, който ще оглави тази лаборатория“, каза той. Останалите медици, които ще обслужват пациенти в лабораторията, ще преминат специално обучение за това в София.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай