Петък,

Пеевски подкрепи БАН с още 44 000 лв. с/у COVID-19

От: Рачо Рачев -
Пеевски подкрепи БАН с още 44 000 лв. с/у COVID-19
A
A
A

Изследователи от БАН вече разработват лекарство срещу COVID-19. В подкрепа на проучванията си те са получили и дарение в размер на 44 000 лева от Делян Пеевски.

С изследванията над молекула, която да унищожава вируса, но и да не е токсична за хората, са се заели вирусолозите от Департамента по вирусология към Института по микробиология на БАН,съобщава Dariknews.bg. По признание на учените дарението на Пеевски е дошло изненадващо за тях. Новината идва няколко дни, след като стана ясно, че депутатът е дарил на БАН други 50 000 лева, за да подпомогне работата на академията в борбата с коронавируса.

"Изследователският ни екип въведе за първи път в изследванията вещества с анти-ентеровирусно действие и изпитването на комбинираните ефекти на селективни инхибитори на ентеровирусната репликация с различни механизми на действие", обясни ръководителят на департамента по вирусология към Института по микробиология в БАН доц. Иванка Николова.

"Вследствие на наскоро приключил проект, финансиран от Фонд научни изследвания, съвместно с Института по органична химия към БАН, ние получихме не само нови аналози на съединение с доказана анти-ентеровирусна активност с изключително висока in vitro и in vivo активност, но и разкрихме механизма на действие на това съединение", обяснява вирусологът.

"Оказва се, че това съединение модифицира ковалентно един клетъчен ензим, който има отношение към ентеровирусната репликация. В резултат, този ензим променя конфигурацията на активните си центрове и не може да изпълнява функциите си във вирусния цикъл", обяснява тя. По думите на вирусолога този ензим е критично важен за размножаването на вирусите, които имат едноверижен (+) РНК-ов геном, каквито са и коронавирусите.

"Ще проведем in vitro  скрининг на над 60 новосинтезирани производни на това съединение срещу човешки коронавирус 229Е, който ще ни служи като моделен вирус. Целта на това проучване е да се открие съединение с висока анти-коронавирусна активност и същевременно да има ниска цитотоксичност", обясни ръководителят на департамента.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички