Партиите да не броят кметове, а общинските съветници

Партиите да не броят кметове,  а общинските съветници | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов, директор на "Информационно обслужване"

- Проф. Константинов, какви послания отправиха избирателите към политиците?

- Първо трябва да се отбележи, че особена изненада няма. Процентно големите политически сили се представят така, както се представиха на последните парламентарни. Дори абсолютният победител ГЕРБ, ако измерим неговото влияние в броя общински съветници и гласове, подадени в общинските листи, виждаме процент в рамките на около 35, някъде 30-35%. Това е горе-долу резултатът на ГЕРБ на парламентарните избори. Така че изненада няма никаква, освен може би твърде лошото представяне на БСП, която не може да задържи нито една от големите общини. При ДПС има като че ли леко отстъпление, но като цяло движението си запазва и гласоподавателите, и позициите. Естествено, резултатът им е по-слаб в сравнение с парламентарните избори при тях, защото нямаме гласуване в чужбина. На последните парламентарни избори от там движението получи 60 000 гласа. Стигало е и до 90 000 гласа.

Видя се, че на много места гласуват за хора, които се одобряват от местната общественост, независимо от това коя партия ги предлага. Някои случаи са особено фрапантни. В Пазарджик - с третия мандат на г-н Тодор Попов, който той успя, макар и на втори тур, да спечели. Подобна личност, която печели изборите сама, независимо от това дали я подкрепят или не партии, това е г-н Петър Паунов в Кюстендил. Той сам по себе си е институция там. Разбира се, към неговата победа се прикачват и разни други политически сили. То това е много лесно, получава се една верига от победители. И всичките твърдят, че това е техният кмет. Затова още веднъж ще повторя. Истинското влияние на партиите се измерва в гласовете за техните листи и съответно, в броя спечелили общински съветници.

- Как да си обясним, че в градове като Бургас, София, Варна кметовете на ГЕРБ спечелиха с голямо мнозинство, докато листите им не се радват на такава подкрепа? Даже парламентът в София се очертава като една прекалено шарена черга.

- Да. Парламентът в София е доста интересен, защото за първи път от осем години насам ГЕРБ губи мнозинството: от 34 мандата през 2007 г. до 33 мандата на последните избори 2011 г., и сега пада на 30. Обяснението тук е, че докато за кмета нещата са ясни: например софийският десен избирател знае какво прави. То е ясно, че Фандъкова печели. При това положение да подкрепиш някакъв там второстепенен кандидат си е загуба на гласа. И софиянци, особено тези в десния спектър, казват: "Дайте да подкрепим сегашната кметица, да си спечели на първи тур и така да се каже, да свършим тази работа с кмета." Докато гласът на един десен избирател, подаден за листата в Реформаторския блок, не се губи. Както знаете, тази листа реализира 11 мандата, т.е. там всеки глас на десен избирател беше оползотворен. Впрочем, много българи просто не гласуват за общински съвет - те дори пренебрегват този вот. Високият процент от 14% недействителни гласове за листите се дължи на това, че много бюлетини бяха пуснати просто празни.

- Как ще се отразят на бъдещата работа на управляващата коалиция искрите - да не кажа нещо повече - които прехвърчаха между първия и втория тур между ГЕРБ и Реформаторския блок?

- Тези искри могат да бъдат обяснени поне за едната страна с опит да се еманципира по-малкият партньор от големия, за да не загуби лице пред своите избиратели, защото не е тайна, че голяма част от избирателите на Реформаторския блок не обичат ГЕРБ. Т.е. те, за да запазят лице пред своите избиратели, говорят неща, които не се говорят. Много от тези неща един истински политик няма да ги каже по тоя начин, защото това дърпане на опашката на голямото куче може и да има някакви неприятни последствия. Аз препоръчвам на коалиционните партньори - на ГЕРБ, на реформаторите, на АБВ включително, да запазят един дипломатичен език такъв, какъвто е приет в тези среди, и да не дават път на своите емоции. Същото се отнася и за Патриотичния фронт.

- Каква роля изигра Бойко Борисов в кампанията и доколко може да се приемат думите му, че в който град отиде, изборът е гарантиран за посочения от партията човек?

- ГЕРБ наистина е лидерска партия - това е факт. Но аз мисля, че е и време, то и става в момента, има един втори ешелон в ГЕРБ от политици, които са качествени, и спокойно след години могат да поемат ръководството на партията. Това се вижда и така трябва да бъде. Впрочем партиите и лидерите, които не подготвят свои заместници, после понасят много тежки щети.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай