Пълните площади спряха преврата

Пълните площади спряха преврата    | StandartNews.com

Ердоган ненавижда социалните мрежи, а сега те му спасиха властта

Младото поколение в Турция няма да допусне промените да стават с танкове, казва Мехмед Юмер

Защо поредният опит за военен преврат в Турция завърши с фиаско? Какво помогна на Ердоган да опази властта и какви ще бъдат следващите му стъпки. "Стандарт" потърси мнението на главния редактор на българската секция на в. "Заман" Мехмед Юмер.

За Запада Ердоган вече е "необходимото зло", защото е познат и предвидим
Преди превратите ги правеха генерали с авторитет, а сега начело бяха шепа анонимни офицери

- Г-н Юмер, какво се случи в Турция?

- В нощта на събота срещу неделя се случи прецедент. Досега, когато армията правеше преврат, винаги се отправяше изявление по радиото. Населението оставаше по къщите, защото знаеше, че това е военен режим. Докато сега организаторите на метежа прочетоха обръщението си по турската държавна телевизия, която бяха превзели. В същото време Ердоган, който е яростен противник на интернет и социалните мрежи, се появи по мобилен телефон и направи обръщението си в социалните мрежи. Това му помогна да сплоти бързо привържениците си. Те чуха призива му и излезнаха по улиците. В Истанбул, Анкара и Измир площадите се напълниха. Турция показа, че не може да приеме един такъв груб преврат и че младото поколение изповяда едни други, по-демократични ценности.

Вариантът светският характер на държавата да се регулира с военни преврати вече не съществува. Турция показа, че времената са други, че новото поколение иска нещата да се решават по нормален начин, а не с автомати и танкове.

- Какво предреши неуспешния край на опита за преврат?

- Имаме един нескопосан опит за преврат, без голяма фигура и необходимата организация. Метежът е оглавяван от един полковник, а зад него са само стотина военни, които успяха да блокират само двата големи моста на Истанбул. Навремето превратите бяха оглавявани от началниците на Генералния щаб, всичко се правеше по мащабен план. Начело бяха фигури от мащаба на Кенан Еврен. Сега имаме шепа офицери, неразпознаваеми за хората, без някаква добре обмислена идеология и цел, която може да сплоти гражданите и да ги накара да застанат с телата си в защита на военните.

- Какви ще бъдат следващите стъпки на Ердоган?

- Ердоган се спаси и закрепи властта си. Но какво ще стане с Турция оттук нататък е сложен въпрос. Очаквам поведението на Ердоган да се втвърди. За него важи правилото, че това, което не го убива, го прави по-силен.

След като бе махнат бившият премиер Давутоглу, Турция тръгна към сближаване със съседите си. Този курс със сигурност ще продължи. Доктрината "Давутоглу" претърпя неуспех, особено след Арабската пролет идеята му за "ценна самота" не вършеше работа. Турция се "задръсти" във външната си политика. Ердоган трябваше да търси спешно изход. Но Давутоглу си тръгна в голяма степен по свое желание, защото иначе трябваше да се отрече от собствената си доктрина и философия. Ердоган предприе курс към сближаване към Русия, Израел, вероятно Египет, Сирия. Затова едва ли някой в този момент имаше интерес да свали Ердоган. Защото във външната политика той вече обърна "палачинката" на 180 градуса. Беше приет от Запада и Европа като предвидим и познат все пак политик, като "необходимото зло".

- Вероятно и затова нито една политическа партия в Турция не подкрепи опита за преврат?

- Очевидно Турция си е взела поука от подобни преврати. Дори и да говорим, че президентът Ердоган е най-големият проблем на Турция, смятам, че всичко трябва да се решава по демократичен път, а не чрез военни метежи. По-старите поколения, които помнят превратите, го възприеха по един начин - те не излязоха на улиците, но младите застанаха пред танковете и на практика защитиха властта на Ердоган.

- Какви са новите послания на Ердоган след нощта на метежа?

- Още след събитията в парка Гези Ердоган се насочи към агресивен, реакционерски тип политика. Той разделя обществото чрез езика си. Ердоган казва - "Старата Турция е в историята, ще градим нова". Но това е една гръмка фраза, която не дава конкретна цел и политика.

Напоследък Ердоган е още по-категоричен: "Сега аз управлявам Турция и вие ще се съобразявате с мен". Казано с други думи, това е директна заявка за утвърждаване на едноличен режим.

Дали е уцелил подходящия момент? Въпреки всички упреци и критики не може да се отрече, че Ердоган умее да улавя посоката на вятъра и много бързо да завърти платната в желания от него курс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай