Откриха изложба в чест на кирилицата в централата на ЕК

Откриха изложба в чест на кирилицата в централата на ЕК  | StandartNews.com

Брюксел. Изложбата "Св. св. Кирил и Методий и Държавата на духа", представяща художественото и тематичното разнообразие на средновековната българска книжнина, бе открита от еврокомисар Кристалина Георгиева в Брюксел. Експозицията се реализира по идея и с подкрепата на д-р Милен Врабевски, Европейски гражданин на 2013 г. и председател на Фондация "Българска памет", в рамките на националните чествания на 1150-годишнината от Моравската мисия на Кирил и Методий.

Изложбата представя художественото и тематичното разнообразие на средновековната българска книжнина (IX-XIV в.), като разкрива най-значимите писмени паметници - глаголически и кирилски.

Специално е подчертана решаващата историческата роля на българските владетели Борис-Михаил Покръстител, Симеон Велики и Петър I Български, както и мащабната дейност в книжовните средища на средновековна България -Плиска, Преслав и Охрид.

Кирилицата и старобългарският книжовен език, наричан някога "латинския на Източна Европа", навлизат в официална употреба в българската държава и църква още през IX в.

С книжовното наследство на Златния век на българската култура новата азбука се разпространява сред славянските народи и дава начало на богати литературни традиции.

Днес на кирилица пишат повече от 300 млн. души по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай