Олиото поевтинява. Кога ще го усетим по джоба?

Експерт прогнозира ръст в цената на плодове и зеленчуци

Олиото поевтинява. Кога ще го усетим по джоба? | StandartNews.com

Олиото поевтинява. Това съобщи в ефира на Нова тв председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

„При основните хранителни продукти, този, който поскъпна драстично спрямо миналата година – с 50%, това е олиото. Това е заради лошата реколта през 2020 г. Сега световният пазар на масла тръгна надолу. Само за 20 дни с 400 долара падна цената на слънчогледовото олио”, каза Иванов. И допълни: „Около 3.10-3.15 лв. е цената на олиото на едро, но в супермаркетите можем да намерим по-ниска цена. Свидетели сме на една трайна низходяща тенденция, като се изчерпат по-скъпите количества и като се прибере реколтата, може би от септември цената ще падне. Точна прогноза в цифри се прави много трудно, но нищо чудно да стигнем до равнища от преди лятото на 2020 г.”.

Според Иванов се очаква добра реколта при зърнените култури. За зеленчуците експертът посочи, че след стабилизирането на времето, цената на едро е паднала с 0.50 лв. и това ще се отрази и в цената на дребно.

Той коментира и драстичния скок в цените на газа и тока, увеличението на транспортните услуги и нестабилното време през юни, както и ще доведе ли всичко това и до рязко увеличение в цените на храните.

„Увеличение, свързано с логистиката и начина на работа на търговската система, винаги се отразява на цената. Друг е въпросът колко ще се отрази. Много се спекулира и се пренася процентът, имали сме по-висока цена на газа, но пазарът е бил стабилен. При този мощен конкурентен сблъсък, едва ли ще наблюдаваме сериозен проблем”, смята Иванов.

Относно плодовете и зеленчуците, при които има транспортен разход, Владимир Иванов прогнозира ръст на цената около 1-1,5%. Влияние ще окаже и климатът – ако времето се задържи топло и стабилно, се очакват низходящи тенденции. Относно увеличението на някои продукти той подчерта, че климатът също е оказал влияние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай