Огромен риск за кораба. Капитан с тежък коментар

Рискът за пречупване на заседналия кораб "Vera Su" е огромен

Огромен риск за кораба. Капитан с тежък коментар | StandartNews.com

Рискът за пречупване на заседналия кораб "Vera Su" е огромен, заяви председателят на Българска морска камара (БМК) кап. Богдан Богданов след личен оглед на място.

"В момента България няма нито подготвени кадри, нито техника, за да реагира адекватно в случай на криза. От 2006 г. водим битка за възстановяване на нормалната дейност по търсене и спасяване и за морска стратегия, но погромът е факт", коментира кап. Богданов.

Според него страната ни спешно се нуждае поне от модерен спасителен кораб. Последният - "Перун", бе продаден миналата година.

Кап. Богданов даде за пример Плана за възстановяване и развитие, в който няма и дума за морския сектор. От БМК изпратили предложение с конкретни проекти до президента и до служебния премиер, но не са получили никакъв отговор.

"В случая с "Vera Su" е нужен сериозен анализ на причините, довели до засядането.

Имаме една от най-добрите в света системи за контрол на корабния трафик и за мен е загадка защо с кораба не е била установена връзка, след като 2 часа той е плавал към брега, без да промени курса си", подчерта кап. Богданов. Около "Vera Su" отново има превишение на нормите за амониев азот в морската вода, съобщиха от Басейнова дирекция "Черноморски район".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай