Очевидец с нови разкрития за потопа в Царево

Започна проверка на състоянието на двата язовира в общината

Очевидец с нови разкрития за потопа в Царево | StandartNews.com

В Царево започна проверка на състоянието на двата язовира в общината, както и на мостовете след големия потоп. Специалистите трябва да преценят от какъв ремонт се нуждаят съоръженията и колко ще струва това на държавата. Обследването започна от по-големия от двата язовира "Потурнашки", който се намира над Лозенец. 

"Съоръжението е изцяло аварирало и максимално бързо трябва да се възстанови. Компрометирано е състоянието на стената, което означава, че при подобен валеж има вероятност вече да се скъса", каза хидроинженерът Никола Лазаров.

Укрепването на язовирните стени на водоемите трябва да започне веднага.

"И двата язовира бяха източени. В момента на дъжда приеха огромното количество вода, което на практика спаси Лозенец", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Освен язовирите, днес се обследват и мостовите съоръжения. По фаталния мост, където животът си загубиха четирима души по време на потопа, се работи. Мостът, който води към кв. "Василико", се срутва пред очите на Руско, който работи в съседната автомивка. Той вижда как водата поглъща единия от двамата загинали мъже.

"Съжалявам за човека, че не можахме да го спасим. Другото е без значение кога ще се оправи", коментира той пред България Он Ер.

Той не вярва причината за трагедията да е липсата на поддръжка на моста. 

"Много вода беше! Това не в състояние нещо да го спре. Не е проблемът в моста, проблемът е, че водата беше много", категоричен е той.

12 са мостовете в общината, които трябва да бъдат възстановени, като за целта държавата ще отпусне между 20 и 30 млн. лв. Междуведомствената комисия ще заседава в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай