Обрат с осигуровките! Засяга всички

Промяна има и в болничните - увеличава се сумата им

Обрат с осигуровките! Засяга всички | StandartNews.com

Обрат с осигуровките от днес. За стотици хиляди българи осигурителната тежест се повишава заради новите минимални и максимални осигурителни доходи, въпреки че формално размерът на осигурителните вноски остава без промяна.

От 1 януари осигуряването за всички работещи ще става върху минимум 933 лв., колкото вече е минималната заплата. Това важи и за самоосигуряващите се, както и за регистрираните земеделски и тютюнопроизводители.

Промени в другите минимални осигурителни прагове за различните икономически дейности и професии няма.

За поредна година значително се увеличава максималният осигурителен доход - той вече е 3750 лв. при 3400 лв. за 2023 г. Само от най-високодоходните групи бюджетът на държавното обществено осигуряване ще получи 308 млн. лв. в плюс в сравнение с миналата година.

При обезщетенията има две промени. Увеличава се максималното обезщетение за безработица, което вече е 107,14 лв. на ден (при 85,71 лв. за 2023 г.). Минималното обаче остава 18 лв. на ден.

Промяна има и в болничните. Техният размер ще е по-висок, тъй като третият ден се връща в НОИ, а това означава, че размерът на обезщетението за този ден ще се повиши от 70 на 80% от среднодневното брутно възнаграждение.

Според влезли в сила днес промени в Кодекса за социално осигуряване първите два дни се поемат от работодателя в размер на 70%, а от третия ден се включва НОИ с 80%. В последните години работодателят плащаше 70% за първите три дни, а НОИ се включваше от четвъртия с 80%.

Втората година на майчинството остава 780 лв., колкото беше и миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Гост
преди 3 месеца

Аз съм чувал за виаграта ,ама не съм чувал другаде по света,освен в Бг , работещ човек,макар и на мин.заплата , да взема има ,няма 200 лв повече от минималната пенсия за страната.А много от тези работещи са на транспорт до раб.място за собств.сметка .Смях ,и позор в залата После нямало работещи ,много от хората не искали да хващат работа.Ей това трябва да го знаят ,тези които говорят ,че много се е вдигн.мин.заплата .Ами ,тогава мин.пенсия да я направят по висока от мин.заплата,и да влезем в книгата за рекордите на Гинес ,като най абсурдната държава на света.Ние и без това сме абсурдна де.

Откажи