Няма да уволнят шефа на "Пирогов"

Няма да уволнят шефа на "Пирогов" | StandartNews.com

София. Скандал със смяната на директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов избухна днес. Заповед за уволнението му е издал бившият здравен министър д-р Таня Андреева буквално в последния ден от управлението си. Заедно с него е трябвало да си заминат и директорите на плевенската университетска болница "Г. Странски" - д-р Наташа Манева, и на СБАЛО - д-р Валентин Ангелов. Наследникът й д-р Мирослав Ненков обаче спря рокадите веднага.

Проф. Миланов разбрал за смяната в сряда. "За мен това е сътресение, един позорен акт и обида към институцията "Пирогов", зави той пред БНР. Според Миланов в решението на д-р Андреева има личен момент. Бившият здравен министър се опита да смени шефа на спешната болница още преди година заради лошото управление. Опитът обаче се оказа неуспешен, защото проф. Миланов има силен гръб в лицето на чичо си - Милан Миланов, който е и шеф на софийския лекарски съюз.

Тогава Андреева смени само членовете на борда и включи в него проф. Димитър Раденовски и проф. Веселин Борисов. Срещу заповедта за смяна на Миланов веднага въстанаха медицинският съвет и синдикалистите в болницата. В отворено писмо те заявиха, че искат от новия здравен министър той да остане директор, а останалите членове на борда да се подменят. В отговор д-р Ненков заяви, че замразява смените и в трите болници. Той се ангажира да направи проверка дали има и други смени в 12 без 5. По информация на "Стандарт" са сменени и членове в бордове на други държавни болници, но на по-ниско ниво.

По-рано днес шефът на "Пирогов" обяви, че е разбрал от юридическия отдел на болницата за протоколното решение, но бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева не е разговаряла с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай