Няма да закриват болнични отделения в северозапада

Това каза здравният министър на директорите на болници във Видин, Враца и Монтана

Няма да закриват болнични отделения в северозапада | StandartNews.com

Здравното министерство, заедно с директорите на болниците във Враца и Видин, набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат финансови затруднения. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението.

Това беше фокусът на срещата между здравния министър и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. На нея беше анализирана дейността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този етап срещат трудности при обезпечаване с кадри и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

Стана ясно, че във врачанската болница няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано и няма просрочени задължения, а заплатите на медицинските специалисти се изплащат редовно. Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин там ще може да извършва по-голям обем дейности, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията. В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Болницата в Монтана работи без просрочени задължения и дори с положителен финансов резултат. В лечебното заведение не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало да увеличи възнагражденията.

Министър Ананиев заяви, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в Наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай