Нинова е най-рейтинговият кандидат на БСП за президент

Нинова е най-рейтинговият кандидат на БСП за президент | StandartNews.com

Държавният глава трябва да може да гледа и на Изток, и на Запад, казва Калоян Паргов

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност „Международни отношения". Магистър е по „Европейска интеграция". Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Член е на Изпълнителното бюро на НС на БСП, председател на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от БСП Лява България в Столичния общински съвет.

- Господин Паргов, политическите партии, особено големите, се бавят с кандидатурите за президентския вот. Каква е причината за това?

- Не бих искал да коментирам другите партии. При БСП всичко върви по начертания план. Минахме през вътрешнопартийно допитване, което да даде мандат на ръководството да определи формата на явяването ни на президентските избори. На 26 юли приключиха общинските партийни конференции, които имаха за задача да излъчат потенциалните кандидати за президент и вицепрезидент. Разбира се, съжалявам, че не успяхме да се вместим в първия срок - 30 юли и на Бузлуджа да обявим кандидатпрезидентската двойка на левицата. Необходимо е още малко технологично време, свързано с пресяването на кандидатите и с провеждането на разговорите с потенциалните партньори. Ще се впишем във втория срок, който си поставихме – 14-и август. Тогава след Националния съвет ще станат известни кандидатите ни за президент и вицепрезиден. Със или без потенциални партньори като АБВ и Движение 21.

- А възможно ли е причината за забавянето да се дължи на опасение от страна на партиите, че ранното представяне на кандидатите може да доведе до негативи спрямо тях и черен пи ар?

- Не. Не мисля така. Който го е страх от мечки – да не ходи в гората! Това в рамките на шегата. БСП си поставя за цел да води позитивна кампания, в която да представи на избирателите предимствата на своите кандидати, програмата, която ще реализират и как ще отговорят на обществените очаквания. Това е важно за хората. Негативните приоми и черният ПР са патент на тези, които нямат разумни аргументи, а разчитат единствено на очернянето на опонента. Пресен пример за това е злостната кампания от страна на българи срещу българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

- Президентският вот лидерска битка ли трябва да бъде?

- Президентският вот със сигурност е битка между лидери - лидери на мнения, силни личности. Бих определил предстоящата кампания като битка на лидери за бъдещето на България. Битка на виждания, за това как да бъде позиционирана България в сложната геополитическа обстановка и на Балканите, и в Европа и в света като цяло. Самият факт, че това са избори за държавен глава, предполага избора на личност, която притежава доказани лидрски качества.

- Каква е визията на левицата за бъдещия президент като личност? Отправен бе призив кандидат-президентът на левицата да бъде родолюбец...

- Не само родолюбец. Трябва да бъде личност, която да умее еднакво добре гледа и на Запад, но и на Изток: да умее да води външната политика в полза на България. Човек, който да отстоява българските национални и социални интереси. С две думи казано: антипод на сегашния призидент Плевнелиев.

- Доколко е възможно изобщо да се очаква обединение вляво за вота наесен? Как вървят преговорите с АБВ? Ивайло Калфин заяви, че би се кандидатирал за президент само при обща кандидатура на левицата...

- БСП полага всички усилия да постигне единство в лявото пространство, за да излъчи такива кандидати за президент и вицепрезидент, които да бъдат примливи за левите избиратели. Необходима е пълна мобилизация на нашия електорат, за да се представим достойно на изборите през есента.

- Доколко е реална номинацията на ген. Румен Радев, чието име се завъртя в публичното пространство като евентуален ляв кандидат?

- Това е реална номинация - една от десетките, които направиха членовете на партията. Сред номинираните има много достойни хора, истински професионалисти в своята област. Друг е въпросът доколко са разпознаваеми в обществото или както се казва - са „широко известни в тесни среди".

- Виждате ли вариант самата Корнелия Нинова да бъде номинирана?

- Корнелия Нинова получи много номинации от цялата страна, защото е най-рейтинговият кандидат на БСП за президент. И в този случай очакваме потенциални партньори като Д 21 и АБВ да приемат и нейната кандидатура. Основната цел е да не позволим разпиляване на левия вот, така както стана на местните избори през миналата година.

- Ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент, как ще се промени ситуацията?

- Със сигурност едно е Борисов да е в изпълнителната власт, друго е да е в президентската институция. Ще има промени в политическото пространство, включително и в политическа партия ГЕРБ. Но това са рисковете, които се отнасят до ПП ГЕРБ. Президентските избори до голяма степен ще начертаят политическата картина и разпределението на силите. Може да се окаже, че управляващата коалиция не събира необходимата подкрепа, която й дава легитимност.

-Възможни ли са предсрочни парламентарни избори след президентските?

- Предвид процесите, които протичат на политическия терен, начинът, по който се управлява България, предсрочните парламентарни избори са твърде вероятни. При това в навечерието на председателството на ЕС от България, което се измести заради излизането на Великобритания от ЕС, от 1 юли на 1 януари 2018 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай