Нехайство!Туристи искат държавата да ги прибира

Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат в България заради коронавируса

Нехайство!Туристи искат държавата да ги прибира | StandartNews.com
  • Над180 души искат да се върнат от Испания

Все още има наши туристи, които въпреки карантината по цял свят, си карат ваканцията извън България, след което звънят във Външно да ги прибира. За нехайното отношение на сънародниците ни съобщи външният министър Екатерина Захариева в интервю за Нова тв. Имало и странни случаи, в които хората са казвали, че почивката им свършва след два дни. Това е недопустимо, те трябва да се съгласят с нашите условия, иначе не се знае след два дни дадената страна няма ли да си затвори въздушното пространство, каза дипломат № 1.

Държавата не дава никакви финанси за прибирането на сънародниците ни, единствено е организирала с национален превоз да се върнат. Даваме пари само там, където хората нямат в момента, но след това те ги връщат, просто не е коректно да се взимат парите на данъкоплатците, ако не е някаква хуманитарна кауза, каза Захариева.

Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат в България заради коронавируса, съобщи още Захариева. От тях около 70 са туристи и те  намаляха, защото събота и неделя приключи успешно прибирането на някои от тях, повечето организирани се прибраха, поясни Захариева. Тя заяви и че има все повече единични случаи, но някои групи са компактни и по-лесно се организира превоз за тях, като тази в Чили, където са 12 души.

Над180 души искат да се върнат от Испания, а има и много хора, които са живели в чужбина, но са преценили, че ще им е по-добре да се приберат в България в условията на пандемията от коронавирус, съобщи Екатерина Захариева. Консулските ни служби работят навсякъде само за спешни случаи. Уведомили сме и другите държави за удължаването на срока на документите за самоличност и задграничните паспорти, каза външният министър.

Водят се и разговори с Турция, за да се намали километричната опашка от тирове по границата. Една от причините за неудобството е, че Турция има списък с държави, в които попада и България, според който шофьорите на товарни камиони трябва да преминават карантина. Едно от предложенията е да се заменят с други водачи, преминали 14-дневния срок у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай