Не се ли чуем, ще се избием

Не се ли чуем, ще се избием | StandartNews.com

Глупостите, които се вършат в България, са детска игра на фона на това, което се случва по света. На една съседна Гърция, ако всеки месец не й отпуснат 5 млрд. евро, те не могат да си платят пенсиите и заплатите. А ние тука заради един кирлив милиард ще се изядем.

Не искам да кажа, че е правилно да се взима и да се харчи по подобен начин, но сумата е направо смешна на фона на това, което се случва наоколо. Като започне и пълномащабната война в Близкия изток, ще се случват такива безобразия. В далечен план това може да е позитивно, защото истинските ценности - плодородната земя, чистите води, добрите условия за живот ще бъдат припознати от целия свят. В тази перспектива това ще бъде голям шанс за България.


Това че опозицията се връща в парламента, докато той съществува, е добро. Работата на опозицията е да критикува отвътре, а не отвън. Това беше и желанието както на Европа, така и в частност на ЕНП, които "набиха канчетата" на ГЕРБ да се върнат в парламента и те ги послушаха. Само по себе си връщането в парламента не е достатъчно. Опозицията има изключително важна роля - трябва не само да критикува, но и да предлага. Но няма никаква чуваемост - нито между власт и опозиция, нито между народ и управляващи, нито между протестиращи и контрапротестиращи. Това вероятно е най-голямото разделение в страната, което сме виждали след 60-те години на миналия век досега. Голямото разделение, което много се забравя, завършва през 1954 г., когато са разгромени последните горянски чети. Тогава приключва гражданската война в България, след която настъпва нещо като равновесие. В момента наблюдаваме ново разрушаване на обществения механизъм. Надявам се да има дойде акъл в главите, но точно това не го виждам. Разумният изход е диалог, разговори и разумни действия. Другият изход е да хванем и да се избием. Докато протестът е мек, властта може да издържи месеци, години, да си изкара и мандата. Ако протестът се втвърди, никое правителство не може да издържи на всекидневни сблъсъци с народа си. Това, което трябва да направи едно следващо управление, е да се прекрати "закона на мълчанието". Трябва да бъдат наказани предишните крадци и новите да не крадат толкова. Просто и ясно. Но аз не виждам кои са тези българи, които ще си сложат главата в торбата и ще го направят. В момента в България се краде 85% от всичко, затова ни е такова дереджето. Но пък и на самите протестиращи трябва да им е ясно, че само с протести не става. Трябва с предлагане на решения - не искам нещо, но казвам какво искам да го замести. В Европа в момента политическият модел са партиите. Колкото и да се отвращаваме, без тях не можем да минем. Има и други опции - Европа познава и диктатура, идвали са фюрери.


Какво значи ляво и дясно в България? Вие по-дясна партия от БСП можете ли да опишете като поведение? Тя е толкова дясна, че по-дясна от нея е само стената. Много харесвам Зелените като партия, те са много полезни за България, но те не са дясна формация. Не може левият да е десен, това е абсурд. В този смисъл Реформаторският блок не може да е десен. Добре, той е реформаторски, прилича на старото СДС, няма лошо, но няма защо да го наричаме десен. Автентичната десница я има във вид на 600 000-800 000 избиратели. Трябва да се създаде най-сетне партия или обединение, което да ги представлява. Вдясно до този момент не виждахме коя е автентичната десница и как да гласуваме за нея. Поради това се появи ГЕРБ, запълни този вакуум и има блестящо представяне в два последователни избора. България катастрофира, изчезва, без значение кой е ляв и кой десен, българските жени не раждат, няма по-бързо изчезваща нация в белия свят. Това е проблемът. Трябва да се намери начин жените да останат в България и да раждат.

(пред агенция "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай