"Не подкрепям никого" не противоречи на конституцията

"Не подкрепям никого" не противоречи на конституцията | StandartNews.com

Димитър Гочев, бивш конституционен съдия

- Господин Гочев, квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за президент стана повод за бурни дискусии и дори трус в управляващата коалиция. Трябва ли задължително да се коригира сегашният текст в Изборния кодекс?

- Не знам изобщо дали трябва да се променя. Това е въпрос на законодателя. С него се зачита правото да се избира и правото да не се избира. Когато се прие задължително гласуване, се прие и това - да се зачете правото да не се избира.

- В крайна сметка следва ли да се смята за действителен този глас, след като не подкрепя никого?

- Този глас е действителен, защото е упражняване на правото на глас. От друга страна обаче този глас не избира никого. Никой не може да се възползва от него. Тези гласове не се броят за този, който иска да спечели изборите, а не му достига един глас. Все пак пусналият бюлетина с "Не подкрепям никого" не желае неговият глас да отиде в нечия полза.

- Чуват се гласове, че тази формулировка "Не подкрепям никого" противоречи на конституцията. Така ли е?

- Някои казват, но аз не виждам къде точно противоречи на конституцията. Това е зачитане на едно право. Моето лично мнение е, че тук няма никакво разминаване с принципите на конституцията.

- Значи не са основателни опасенията, че ако текстът в Изборния кодекс остане в сегашния вариант, има риск изборите да бъдат касирани?

- Не, смятам, че конституцията не е нарушена.

- Другият спорен момент в сегашния вариант на Изборния кодекс е записаното ограничение за таван на изборните секции - 35 за всяка държава извън България?

- Не мога да кажа много, защото в крайна сметка това го решава Народното събрание. По този казус става въпрос за политическата воля на законодателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай