Най-големият враг на сърцето са лошите мисли и злобата

Най-големият враг на сърцето са лошите мисли и злобата | StandartNews.com

Дамите са по-уязвими от болести от мъжете

Българката игнорира рака, не ходи редовно на гинеколог и мамолог, казва кардиологът проф.д-р Мария Миланова

В Деня на жената УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Работна група "Жени и сърдечно-съдов риск" и Дружество на кардиолозите в България организират профилактични прегледи за дамите. На 8 март водещи специалисти от университетската спешна болница и страната ще оценяват сърдечния риск при дамите. Какво ще бъде естеството на прегледите и какви са опасностите и предизвикателствата пред женското сърце. На тези и други въпроси, свързани със здравето на сърцето при нежния пол, отговори проф. д-р Мария Миланова, шеф на Клиниката по кардиология в УМБАЛСМ "Пирогов". Проф. Миланова е специалист в областта на спешните състояния в медицината, оценка на сърдечния риск при несърдечна хирургия, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.

- Проф. Миланова, по случай 8 март жените ще получат профилактичен кардиологичен преглед с оценка на сърдечно-съдов риск в УМБАЛСМ "Пирогов". Как се стигна до идеята?

- Инициативата със сигурност не е моя. От няколко години съм член на Дружеството на кардиолозите в България и част от него е работната група "Жени и сърдечно-съдови заболявания". Това ще бъде поредната осмомартенска инициатива. Група кардиолози преглеждаме в даден град, понякога с подкрепата на общината и с тази на местно ниво. Досега два пъти са съвпадали прегледите с датата 8 март - единият път беше в Бургас, а другият - във Велинград. Решихме с проф. Томова и с доц. Катерина Витлянова да организираме точно тук, в "Пирогов", профилактичните прегледи. Проф. Стоян Миланов разреши и с подкрепата на медиите вече информираме обществото. Те са с предварително записване, което започна на 1 март, от 12 до 16 ч на посочения телефон. На 8 март ще отворим три кабинета.

- В какво ще се състои самият преглед?

- Запознаване с медицинската история на пациентката, нейни изследвания. Приготвили сме анкетни карти, от които да съберем информация за възрастта, за придружаващите заболявания, за ръст, тегло, прием на медикаменти, за т.нар. рискови фактори. По традиция винаги след такива срещи обработваме тази информация и излизаме със съответни съобщения на научни форуми, които се посрещат с голям интерес. Жените в живота си преминават различни етапи. Те имат една много голяма отговорност - да станат майки, и повечето от проблемите, с които се сблъскват, са свързани с тези различни етапи от живота на жената. Преди няколко години учредихме асоциация "Женско сърце". Тя е с нестопанска цел. Женското здраве не е обект на кардиолог. В него се включват различни видове специалисти - ендокринолози, акушер-гинеколози, невролози, психиатри, педиатри, в зависимост от различните етапи, през които минава животът на жената. Вродените сърдечни заболявания са нещо изключително важно. Те предопределят това какво ще се случи с едно момиче. Европейското кардиологично дружество има много инициативи и много субсидирани програми в Европейския съюз за женското здраве. Дори колега в научното жури защити дисертация на тема "Кардиологичният Х -синдром при жените" и тя получи външно финансиране, с възможност да се изследват някои хормонални маркери, които знаете, че са доста скъпи и не са общодостъпни.

- Прегледите ще включат ли специализирани изследвания?

- На 8 март ще отворим три кабинета. Прегледите няма да включват някакви специализирани изследвания- като ехокардиография, холтер и т.н. Но специалистите, които ще участваме в тях, ще можем да дадем съвет. Ние сме хора, които от измерване на кръвното налягане, от ЕКГ, от разговора с пациента, ще придобием представа дали има риск за здравето в някоя област. Преди няколко вечери, докато подготвях една презентация, установих, че онкологичните заболявания са нещо, което българката игнорира. А те се подмладяват страшно много. Културата да се ходи на гинеколог и мамолог поне един път в годината я няма. Жените между 45 и 65-годишна възраст трябва да ходят на гинеколог и на мамолог на 6 месеца. Питайте майките и бабите си дали ходят на гинеколог, дали са им вземали цитонамазка. Наскоро в кабинета ми за консултация бе един от водещите в София гинеколози. Разменихме общи проблеми във връзка с работата. Той казва: "Мария, ти знаеш ли, че имах пациентка на 20-годишна възраст с рак на шийката на матката? Когато започнах работа преди 30 години, това го нямаше". Проблемите с щитовидната жлеза също са много сериозни. По-често доказано е, че тя засяга жените. Така че женското здраве наистина е и много компоненти. Не че сме по-важни от мъжете, но нещата, които ни застрашават, свързани със спецификата на пола, са много сериозни.

- Вярно ли е, че репродуктивната възраст пази жената от сърдечни инциденти?

- Репродуктивната възраст пази жената до един известен период. Естрогените имат кардиопротективен ефект. Но след 65-годишна възраст заболеваемостта и смъртността на жените се доближават до тази на мъжете и дори се изравнява. Планирала съм на 8 март пациентките, които лично прегледам, да ги попитам - кога за последен път бяхте на гинеколог, на мамолог, кога за последен път си направихте електрокардиограма? Наскоро имах среща с една дама от научен отдел на една фармацевтична компания. Започна да ми говори за някакви клинични проучвания. Знаете ли какво й отговорих? Старая се да следя новостите, но знаете ли каква е огромната разлика между резултатите от клиничните проучвания и реалния живот? Тя е огромна. Аз над 20 г. работя в тази болница и смятам, че "Пирогов" е айсбергът на проблема "здравеопазване". Само на вчерашната визитация забелязах, че пациенти в крайна фаза на сърдечно заболяване, говорим за 60 и няколко годишни, с тежък анемичен синдром, когато ги попиташ откога са ви оплакванията, казват - едва ли не от вчера, от снощи. Нещо, което се е случвало от една година насам. Питам ги - кога за последен път си правихте ЕКГ, кога за последен път виждахте личен лекар?

- Забелязали ли сте, че жените у нас над 65- годишна възраст се смятат за стари и отказват да се лекуват?

- Така е. Откриваме клапен проблем, примерно и казвам: "Трябва да се оперирате". А жената ми отвръща: "За кога? То моят живот е свършил". Спомням си преди много години, в началото на развитието на кардиохирургията в България, гледах едно интервю с проф. Чирков. Той отговори така на въпрос каква е разликата между българина и германеца. Германецът се оперира не за да е жив, а за да може да играе тенис, да кара колело. Той се оперира на 80-90 г., защото има цели, има активност. На мен лично ми се е случвало и друго - при визитация виждам пациент, преценявам видима възраст - 65 г., отварям история на заболяването му и виждам, че е на 44 г. Социалният статус е пряко свързан със здравето. Дълги години бях консултант-кардиолог в АГ болница "Тина Киркова". Работех в "Пирогов", но ходех да работя на граждански договор. Когато беше в отпуск техният интернист, трябваше да давам кардиологични консултации на пациентките, родили със секцио. Викаха ме в следродилна зала на току-що родили 18-20-годишни момичета. Имаха кръвно налягане 240/120, бяха със свръхнаднормено тегло. В същото време пък трябваше да давам предоперативни консултации за планово секцио на бременни жени на възраст между 40 и 48 г. Събличам ги, за да им направя електрокардиограма. Знаете ли каква е разликата в телата на тези 45-годишни жени и на 18-годишните? Младите никога няма да бъдат като тези на 45 г. Те са унищожени. Възрастта наистина е относително понятие и е въпрос и на здравна култура. Не може да не сте видял лекар 30 г. и да искате да сте здрав. Нали искате да се грижите за децата си, за родителите си, да работите, да пътувате. Всички го искаме, но никой от нас не е безгрешен по отношение на себе си и винаги си имаме и собствените оправдания. Да приемем тази инициатива за профилактичните прегледи е едно напомняне, един малък подарък от нас, който не искам да значи нищо повече, но е достатъчен. Ако някога ми остане време, бих развила тази инициатива. Бих кандидатствала по европейски проекти.

- Вашите съвети на кардиолог към дамите?

- Да се грижат за себе си и да знаят, че все пак най-големият враг на сърцето са лошите мисли, злобата. Грижата за собственото здраве е наша отговорност. Идва момент, при който при късно потърсената помощ и най-добрият лекар, и най-добрите лекарства не могат да ви помогнат. Искам да подчертая, че първа точка в лечението на сърдечно-съдовите заболявания е промяна в стила и начина на живот. Без нея и най-добрите лекарства, и най-добрите лекари не вършат работа. Ако трябва да спрете цигарите, ще ги спрем, ако трябва да се движим, да се движим, ако трябва да не сме самотни, да не бъдем, ако трябва да отслабнем, да отслабнем. Най-лесно се пишат рецепти и се купуват лекарства от аптеката. Защото това не изисква усилия от ваша страна. Вие си вземате рецептата и казвате - ами тя проф. Миланова не можа да ми свали кръвното налягане. Ама вие не свалихте нито един килограм, не тръгнахте да се занимавате с някаква физическа активност, не намалихте солта, не спряхте цигарите, броя на кафетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай