Четвъртък,

На крачка сме били от пестициди във водата

От: СТАНДАРТ -
На крачка сме били от пестициди във водата
A
A
A

„Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да отиде в питейната вода. Сега не само щяхме да имаме трансгранично замърсяване, а и всичката риба до Дунава щеше да е измряла”. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на „Неделята на NOVA”.

Той бе категоричен, че морето то боклуци по р. Искър, което ужаси цяла България, е резултат от незаконни сметища в София. Ние много добре знаем, че тези отпадъци идват от София. Водата е отмила незаконни сметища и всичко е отишло в Своге”, заяви Димитров.

Според него причини за преливането на реките е системното им замърсяване и липсата на почистване. Голям проблем създават и незаконните изкопни дейности от строителни фирми, за които и прокуратурата е назначила проверки.

„МВР също се включи. Имаме няколко случая и вече са създадени актове. Съвсем скоро имахме случай до газопровод. Образувал се е остров от наноси до газопровода, реката идвайки се отклонява и бие по газопровода. Защо трябва да се случва това?, попита Ревизоро. Екоминистър обясни, че е създадена организация за плавно изпускане на язовирите, за да може хем да се задържи водата в тях, хем да не бъде предизвикано наводнение в Пловдив, както и в Турция, където обстановката също е изключително сериозна.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички