МОН с два варианта за началото на учебната година

В края на август, според ковид вълната, ще се реши дали децата да са в школата на 15 септември

МОН с два варианта за началото на учебната година | StandartNews.com

Два варианта - локален или наионален, готвят за началото на учебната година от Министерството на образованието и науката. Ведомството е подготвило документ, в който се дават насоки на училищата, как да се провеждат занятията по време на Ковид вълната, чийто пик се очаква през септември. 

Първи проект на тези насоки вече е готов и тази седмица ще бъде изпратен за съгласуване в Министерството на здравеопазването. След това на етапи ще бъде представен и на работещите в системата. За 24 август е насрочено заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование, на което насоките ще бъдат обсъдени със социалните партньори. На 30 и 31 август насоките и всички други указания за началото на учебната 2021/2022 г. ще бъдат представени пред началниците на Регионалните управления на образованието. Чрез тях те ще стигнат до директорите на всички образователни институции. От министерството уточнят, че когато документът е напълно готов, ще бъде представен на медиите и всички, които се интересуват.

„МОН прави всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването“, посочват от ведомството. Според плана на МЗ училищата ще работят по график, изработен от МОН, ако подадат в червена зона и 14-дневен брой на новозаразени на 100 000 население е от 250 до 500.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай