Мобилизират българи да се бият в Донбас за $50 на ден

Мобилизират българи да се бият в Донбас за $50 на ден | StandartNews.com

Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада

- Г-н Киссе, може ли човек да откаже призовка за мобилизация?

- Не можеш да откажеш мобилизацията, защото според указа на президента човек се вика, минава медицински преглед и след това му назначават срок за мобилизация.

- Нали има много българи, които сега отказват мобилизация?

- Отказват всички - не само българи, има и молдовци, има и руснаци, и украинци, и гагаузи, които по различни причини нямат желание да участват. Но има и доброволци, които имат желание да участват във военните действия. Сега увеличиха заплащането и всеки войник получава към 50 долара на ден за това, че участва в зоната на боевете. Миналата седмица в петък приеха това решение.
Последният загинал българин от Одеска област е от село Владичен /Болградски район/. Заровихме го преди седмица - беше загинал при бойните действия на летището в Донецк, беше младо момче на 23 години.

- С какво може България да помогне на онези наши сънародници в Украйна, които не искат да бъдат мобилизирани?

- Ние сме граждани на Украйна и България в тази посока няма да ни помогне - има закони, които, щем-не щем, трябва да изпълняване. Второ, България може да ни помогне чрез своята дипломация да влияе на процеса чрез Европейския съюз за намирането на мирен изход от ситуацията. Това е най-голямата помощ. Няма какво да говорим - българи, руснаци, гагаузи, целият народ е напрегнат и има големи проблеми. Украйна е в критическа ситуация. Българите в Украйна живеят компактно в Одеска и Запорожка област, повече от 6000 души живеят в Донбас. Сега им готвим хуманитарна помощ - брашно, олио, продукти, които да закараме на нашите българи.

- Ясно е, че трайното решение на проблема е най-доброто, но може ли страната ни да помогне, като даде право на пребиваване на наши сънародници от Украйна, които не искат да воюват?

- Вижте, има закони. Днес няма забрана на придвижването, няма забрана, ако човек иска да отиде в друга държава, в това число и в България. Много хора работят в Русия, в Полша, в България и в Румъния. Това е право на тези, които имат желание, и в тази посока не виждам какво може да помогне България. Ще може да приеме днес половин милион българи от Украйна?!? Ние не говорим за това.

- Казахте, че най-тежко е може би положението на тези българи, които живеят в Донбас?

- Ако може България да помогне с хуманитарна помощ, да изпрати там лекарства, продукти. Това е конкретна помощ.
Хората пишат писма, звънят и молят за помощ. Сега ние работим по тази задача със запорожките българи, защото там е по-близко.

Имах срещи с кметове на нашите райони - има задачи, които трябва да поставим на областните ръководства, на министерството на отбраната. Ще поставим въпроса за тези вълнения, явно има причина хората да протестират. Тази причина е свързана с неефективността на работата на властите.

По повод помощта мога да ви кажа как Полша реагира за украинците с полски произход в Донбас. Малко над 100 души бяха там, но тя им даде възможност да напуснат критичната зона /бел. ред. В средата на януари с военни самолети Полша евакуира 178 украински граждани от полски произход - главно семейства с деца, от военната зона в Източна Украйна/. Но българите там са повече - не 100 души, а хиляди и проблемът е голям. Просто ви казвам какво направи Полша, а ние вървим по друг път, като правим опити да им помогнем с хуманитарна помощ.

(Пред Дарик радио)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай