Македонският президент: Гоце е българин

Да не създаваме пречки, там където ги няма, каза Стево Пендаровски

Македонският президент: Гоце е българин | StandartNews.com

Гоце Делчев се е самоопределял като българин и това е исторически факт. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от Нова Македония.

Думите му в интервю за македонската телевизия „Алсат“, което ще бъде излъчено довечера. Повече от седмица преговорите за общи чествания между България и Северна Македония буксуват след като избухна спор какъв е Гоце Делчев. Комшиите поискаха да честваме заедно паметта на героя на 7 октомври – датата на която Георги Димитров извършва национално предателство и праща в Скопие костите на Гоце.

ВИЖ ОЩЕ: Скопие страда, не иска да си връща с. Гологъзица

„Има два неоспорими исторически факта и те трябва да залегнат в основата на компромис за личността и делото на големия революционер. В противен случай може да се създадат нови противоречия между нашите две държави.

Гоце Делчев се е борил за автономията на Македония. Той дори е поискал да бъде погребан в независимата македонска държава. Безспорна историческа истина е, че той се е самоопределял като българин. Безспорна историческа истина е и че се е борил за независима македонска държава. Това е формулировката и най-добре е да подпишем споразумение и да не създаваме пречки, там където ги няма. Няма как да говорим, че през 1944 г. сме се събудили като македонци, защото с този подход няма да напреднем“, заяви Пендаровски.

Македонски националисти призоваха Северна Македония да се бори за идентичността за Гоце Делчев без да се интересуват от последствията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай