Лазаров. Вадим още свидетели срещу Килърите 3

Служители с дълъг стаж няма да бъдат пенсионирани

Лазаров. Вадим още свидетели срещу Килърите 3 | StandartNews.com

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е оглавявал преди икономическия отдел в ДАНС. Разговаряме с него в разгара на разследването срещу пернишката банда Килърите 3. Ще има ли нови свидетели срещу престъпната група? Защо битов инцидент като взрив на газова бутилка отново навява страх от терор? Как полицията ще се бори срещу контрабандата? Потърсихме отговорите на тези въпроси от Светлозар Лазаров.

- Г-н главен секретар, взривът в китайския ресторант на пъпа на София събуди страховете от терор. Отпаднаха ли всички съмнения, че става въпрос само за избухнала газова бутилка?

- Когато се извършва анализ и оценка на риска, един от най-важните критерии е дали е извършен терористичен акт. Преди малко повече от година в Сарафово имахме атентат. След него средата за сигурност е променена и това трябва да се има предвид при всички анализи по темата. Затова беше важно да се изчисти изцяло възможността взривът в ресторанта да е терористичен акт. Разследването не показва наличие на следи от взривни вещества. Взривила се е газово-въздушна смес вследствие на рязко изтичане на газ пропан-бутан от дефектирала бутилка в кухнята на ресторанта. Това е важно да се знае от обществото. А дали е човешка грешка или техническа неизправност, тепърва ще стане ясно.

- В последния месец МВР разкри две големи организирани престъпни групи за убийства, които медиите нарекоха Килърите 2 и Килърите 3. Как се стигна до разкриването им - вследствие на по-добър анализ или на оперативна работа?

- Този разкрития са знак за ясно изразена воля - и на политическото, и на професионалното ръководство, за пресичане на всички рискове и заплахи, свързани с тези "криминални предприятия". Беше направен задълбочен анализ на престъпленията, извършени от двете групи, бяха изведени лицата, които участват в тях. Всички данни сочеха за наличието на добре организирани и въоръжени престъпни групи. Няма да скрия, че по тези групи досега не е работено по този механизъм.

Убийствата са приоритет на ГД "Национална полиция" и към момента служителите имат пълна оперативна свобода. Прокурорите помогнаха много по време на посочването от страна на двамата свидетели на мястото, където беше открит трупът край с. Габров дол. Защото трябваше двамата независимо да посочат къде е заровено тялото. Едва късно следобед излязоха главата, костите и стана ясно, че всичко е истинско.

- Казвате, че МВР ще си върне силата на агентурата. Последната група от Перник вследствие на агент под прикритие ли бе разкрита, или на добра работа с хора от подземния свят, които са зад решетките?

- В случая с групата, наричана от медиите Килърите 3, имаме активно сътрудничество на свидетели. В петък, когато е мярката в Апелативния специализиран съд, ще доведем още свидетели, които ще конкретизират действията на структурата. Засега имаме въоръжена група, за която е важно да се знае от обществото как е функционирала, каква е била незаконната й дейност - наркотици, лихварство, черно тото, групи за силови действия.

Факт е, че при последните две групи за убийства потенциална жертва може да е бил всеки. А поръчката е струвала символични суми. Нямат никакви скрупули, могат да убият всекиго, стига да получат поръчка. Затова е от особено значение подобни структури да бъдат неутрализирани. За нас е важно, че успяхме да отворим "кутията на Пандора" и да ги накараме да проговорят за престъпленията си. Виждате, че разкриването на едно убийство води след себе си следващо. Защото, когато единият влезе в затвора, би искал да има справедливост и за неговите съучастници.

- Оказа се, че повечето от обвиняемите от групата на Васил Станков-Бай Васо са били защитени свидетели по делата срещу Станислав Ангелов-Сиси и Николай Николов-Щирлица. Сега групата е обвиняема по показанията на двама осъдени за убийства. Това няма ли да демотивира хората от престъпния свят да свидетелстват и да съдействат на прокуратурата и МВР?

- Важното е да се знае, че никой, който е вършил престъпление, няма да остане незабелязан от МВР. Може в даден момент да са съдействали на правоохранителните органи, но пък ако в същото време са извършвали престъпление, няма да получат индулгенция пред закона. За нас е важно, за да разкрием обективната истина и всеки да получи заслуженото след справедлив процес. Защото говорим за групи, които са изключително опасни за сигурността на обществото.

- Колко трупа на жертви на Килърите 3 очаквате да откриете?

- Освен вече намерения труп, за който се предполага, че е на безследно изчезналия Теодор Неофитов, търсим останките на още 2 жертви. Събираме доказателства и за други убийства - на конкурент в бизнеса с разпространение на наркотици например.

- В момента наблюдаваме тотална промяна в използването на структурите в МВР. Досега острие бяха антимафиотите, които разкриха групата на Наглите, докато експертите от Национална полиция стояха сякаш в сянка. Антимафиотите трябваше да отидат в ДАНС, но дали това ще стане?

- Никой от антимафиотите, които не искат да отидат в ДАНС, няма да остане без работа. В интерес на истината всеки ден съм бомбардиран от молби да останат в МВР. Не мога да кажа колко процента от служителите на ГДБОП не искат да отидат в ДАНС, но са много. В ГДНП има 4 оперативни отдела, които след приемането на новия Закон за МВР ще се обединят в 2 дирекции - "Криминална" и "Финансово-икономическа". Ще има и дирекция "Досъдебно производство". Нивото на ръководителите им ще бъде същото както на директорите на регионалните дирекции. Така те ще поемат и методическото ръководство на служителите от областните дирекции в страната.

- Беше заявено, че несъмнен приоритет на МВР ще бъде разкриването на икономическата престъпност. Това пряко касае приходната част на бюджета. Ще видим ли отново добро взаимодействие с митниците? Как точно ще проверявате всеки камион с внос в България и ще го ескортирате от границата до обмитяващата митница?

- Ще гледаме колкото се може повече стоки да проверяваме. Ще засилим оперативно-издирвателната и разследващата дейност в Гранична полиция. В момента работим прекрасно с митниците и НАП, защото трябва да покрием дефицита в бюджета от мита и акцизи. Истината е, че сега нямаме ефективна агентура сред контрабандите групи. Затова се опитваме да наваксаме с повсеместни проверки. Ще се проверяват документите, с които тирът е минал границата, и тези, с които идва на обмитяващата митница, дали е посочил, че идва да обмитява точно на този пункт. Колкото повече проверки, толкова по-добре.

- Ще дадете ли шерифска значка на бившите военни и полицаи като нещатни сътрудници към МВР в обезлюдените райони с възрастно население? Как очаквате да спадне битовата престъпност като цифри?

- Опитът на всички хора в тези райони ще бъде използван максимално като нещатни сътрудници. Ще има и определени критерии като задължително чисто съдебно минало. Ако ми позволите и една шега - ще ги търсим, както търсим секретните сътрудници, т.е. според субективните качества и обективните възможности. Сътрудниците ще имат отличителни знаци, за да имат и превантивна роля. Опитът в САЩ, Великобритания и Израел сочи, че при използването им битовата престъпност е спаднала с до 50 на сто.

- Според министър Йовчев полицаите са сред най-ниско платените служители в държавата. Как успявате да мотивирате работата им и какво им обещавате?

- Един от най-належащите проблеми са ниските заплати. Ще направим всичко възможно да дадем на хората каквото се полага. Политическото ръководство работи отлично със синдикатите. Хората от МВР са капиталът на системата и вече е постигната договорка при достигане на 18 и 27 г. стаж ръководителите да нямат право да ги пенсионират, ако те искат да служат и да останат в МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай