Крисия - ангелът от Разград

Крисия - ангелът от Разград  | StandartNews.com

Малката певица активно се включва в благотворителни каузи, готова е винаги да помага

Неповторимата Крисия Тодорова и близнаците пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови са на крачка от първото място в онлайн класацията за песента на детската Евровизия. Същинската музикална надпревара е довечера в Малта. Вчера, на последната генерална репетиция преди шоуто, журито вече се е произнесло. Но крайните победители ще станат след броени часове на острова - тогава нашите таланти ще застанат на сцената в надпревара с деца от още 16 страни в Европа.

Музикалното състезание, което започва в 19 часа българско време, ще се излъчва на четири континента. У нас шоуто може да се проследи на екрана на БНТ, която ще покаже класацията директно. Лауреатските звания на детския конкурс "Евровизия" ще бъдат дадени след гласуване от страна на публиката по време на живото предаване. Към предпочитанията на зрителите ще бъде прибавена и оценката на журито, която вече е направена, но се пази в тайна. Всички български почитатели на Криси и близнаците могат да ги подкрепят, като гласуват за тях на телефоните, които ще бъдат посочени на екрана на БНТ по време на директното излъчване.

Както всички знаят, Криси, Хасан и Ибрахим ще се представят с песента "Планетата на децата"

Крисия - чаровна и винаги усмихната, Крисия - вглъбена и развълнувана, Крисия - потънала в сълзи и състрадание... Такава я познават съгражданите й от Разград, които са виждали и виждат талантливото дете не само на тв екрана, а и на улицата, в училище, в магазина, на детската площадка - и най-вече на сцените в родния й град.

Най-голямо възхищение малката звезда предизвика в края на април, когато спечелила вече славата на национална знаменитост, излезе на сцената на читалище "Развитие" в Разград и запя в подкрепа на другарче, страдащо от тежка болест.

Криси се включи в благотворителната кампания, организирана по идея на гимназисти от езиковото училище в града, които искаха да съберат средства в помощ на семейството на тяхна учителка, чийто син имаше нужда от лечение в чужбина.
"Беше мащабна акция. Започнаха я единадесетокласниците Рая Кьосева и Антони Митев. Бяха решили да направят всичко, за да помогнат на преподавателката си по английски език Мирела Марчева, чийто син Борислав трябваше да се лекува от тежко заболяване", разказва директорът на гимназията с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф" в Разград Пейчо Георгиев.

Инициаторите въвлекли в каузата всички свои 550 съученици. Обикаляли фирми и офиси в града, слагали касички по магазините и барчетата, накрая решили да организират благотворителен концерт. Да поканят Крисия предложила учителката им по музика Анета Русева. Някога тя преподавала солфеж на музикалната педагожка Свилена Дечева, чиято възпитаничка е малката дива. Попитала я дали Криси е съгласна да пее за каузата. И детето, и родителите му откликнали веднага.

Оказало се, че Крисия познава Борко, с когото са посещавали в едно и също време Центъра за работа с деца в града. Така на 29 април с всички участници в музикалните и танцови формации Крисия се включва в благотворителния концерт.
"Тя вече имаше статута на истинска звезда и решихме, че трябва да пее последна, за да сложи поантата на нашия стремеж към доброто и състраданието. Излезе на сцената цялата в бяло и с ангелския си глас започна "Когато вярваш" на Марая Кери. В залата настъпи тишина. Близки и роднини на Борко бършеха сълзите си, окрилени от надеждата, която струеше от гласа на Криси. Тя виждаше разплаканите лица, усещаше вълнението на хората, вперили очи в нея, и сама започна да рони сълзи", връща лентата Георгиев.

Преди концерта майката на Крисия, Ангелина Попова, признала, че детето има настинка и гърлото му е възпалено. Въпреки неразположението малката артистка била категорична, че ще пее. Защото иска да направи всичко по силите си, за да помогне на Борко.

"Когато лицето й се обля в сълзи, тя продължи. Хората й ръкопляскаха и плачеха. Накрая тя също избухна в ридания. Беше не просто вълнуващо, беше поразително. Разтреперан, я вдигнах на ръце и сам я отнесох от сцената, под ритъма на стотиците ръкопляскания от малки и големи. Всички те бяха възхитени не само от гласа на Крисия, а от нейната всеотдайност", припомня с вълнение Пейчо Георгиев.

Благотворителната кампания в подкрепа на Борислав завърши успешно. Благодарение на активността на гимназистите родителите на момчето получиха дарение от 42 000 лева, с което платиха лечението на сина си. Борко сега е седмокласник и продължава обучението си. По време на концерта семейството беше в чужбина - в клиниката при болното си дете, но изпратиха благодарствено писмо до Крисия и другите деца, разказват участниците в благотворителната акция.

Разплаква с "Дядо Господи, прости ми!"

Четвъртокласничката Крисия е от децата в групата за изучаване на християнската религия в нейното училище "Васил Левски". "Посещава курсовете по вероучение по настояване на родителите си, които искат дъщеря им да расте с духа на добродетелите, които вярата възпитава у човека. Затова и я записаха в моята група", обяснява преподавателят й по вероучение Илиян Чолев. Той не крие радостта си от факта, че талантът на малката певица прави атмосферата в школата му неповторима. Всяка притча, всяко слово от божието учение децата придружават с песен. И в тези моменти сладкогласната Крисия дава сила и дух на мелодиите, които карат децата да приемат като дар казаното от учителя по вероучение.

През миналия месец ученици на Чолев трябвало да поздравят преподавателите по християнска религия от цялата Разградска област по време на тяхна конференция. Илиян подготвил програмата и възложил на Криси соловата партия на "Дядо Господи, прости ми!".

"Беше смирена и вглъбена. Гласът й силен, ясен, вълнуващ, трелите й трептят в ангелско сладкогласие! Всички бяха очаровани. Въпреки че е само на десет години, а вече е звезда, тя изобщо не е надменна. Много земна, не парадира, не си придава важност, естествена и обичлива. Връстниците й много я харесват. А чувствителността й и добрата й душа и печелят приятели", смята нейният учител по вероучение.

Чака я награда за изключителни постижения

В школото на Крисия има учредена награда за изключителни постижения. Бронзовата статуетка "Интелект", дело на разградския скулптор Красимир Хралампиев, се връчва на възпитаници, завоювали престижни позиции в национални и международни конкурси.

Първи носител през 2012-а става 14-годишният Атанас Груев, завоювал челно място на националната олимпиада по история и цивилизация. "Миналата година призът отиде при Даниела Караджова, класирала се трета в националната олимпиада по български език и литература. Тази година е възможно наградата да получи Крисия Тодорова, която с участието си в детската Евровизия допринесе да се чуе за България по целия свят и заслужава нашето признание", смята директорът на училище "Васил Левски" в Разгград Диана Първанова, която вече е номинирала малката певица за отличието.

Разчустван, директорът на гимназията Пейчо Георгиев изнася на ръце Крисия от сцената

Крисия позира на стола на кмета под благосклонния поглед на разградския градоначалник Денчо Бояджиев

Първия учебен ден Крисия пее "Моя страна, моя България!"

Хасан и Ибрахим носят слава на Шумен

Най-обичат да свирят рапсодия "Вардар" на четири ръце

Близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, невръстните пианисти от Шумен, са като "реплика" на прославените им съграждани Панчо и Любен Владигерови, покорили върховете на музикалните сцени. Дали синовете на музиканта Дениз Игнатов считат себе си за следовници на прочутото дуо, още е трудно да се каже - юнаците са едва на 10 и никак не са склонни към сравнителни обобщения. Но и двамата признават, че първия си фурор пред публика са постигнали с изпълнението на рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, в което свирели на четири ръце. За дебюта на класическия клавир братята избрали пианото в къщата-музей на именитите шуменци. В музея на братята Владигерови те получили и първите аплодисменти от шуменската музикална публика. После със същото изпълнение взели приза на международен конкурс в Истанбул, а станали и стипендианти на фондацията "Димитър Бербатов".

Че Хасан и Ибрахим ще поемат по пътя на музиката, разбрал първи бащата, който сам свири на гайда в шуменски фолклорен ансамбъл. Още когато момчетата били само на пет, Дениз забравил на масата вкъщи детско акордеонче и внимателно наблюдавал дали сладурите ще забележат странната вещ. Близнаците не само видели черно-белите клавиши, но веднага взели да разтягат хармониката.

Първите професионални уроци по музика обаче двамата братя получили в училище "Сава Доброплодни" в Шумен, където били забелязани от педагожката Маринела Маринова. Тя установила, че те имат прекрасен слух, умеят да музицират и искат да свирят. Това й било достатъчно, за да започне да работи с тях, без да иска или очаква парични компенсации за труда си.

"Тя е човек с голямо сърце и страхотен професионалист. Знае как да работи с деца, как да събуди желанието им, как да насърчи талантите им", споделят родителите на близнаците.

Следва дълга поредица от конкурси и музикални състезания, в които братята Игнатови участват, свирят и печелят награди. Освен че обичат произведенията на Владигеров, Моцарт, Бах, Рахманинов, младите таланти пишат и собствени етюди. Вече имат двадесетина нотописа, които очакват да бъдат издадени.

И сестрите Игнатови увлечени от музиката

Хасан и Ибрахим не са първата двойка близнаци в семейството на Сибил и Дениз Игнатови. Момчетата имат две каки на по 16 години, които също са увлечени от музиката. Мерлин и Нермин предпочитат народните песни и от две години изучават фолклора. Признават, че с магията на песента ги заразил баща им, гъдуларят, а после те неусетно тръгнали по фестивали и конкурси.

В почивните дни музикалната фамилия си устройва семейни концерти. Близнаците и бащата свирят, а момичетата пеят. Предпочитат странджански и родопски бисери, но експериментират и друг репертоар. За да е всичко съвсем като на сцена, каките обличат носии, момчетата залягат над клавишите, а бащата дирижира и прави спойката на семейния квинтет. Майката, която по професия е лаборант, също има роля в представленията на домашната сцена. Тя заснема концертите, а после всички анализират изпълненията. Дениз признава, че хобито на фамилията му отначало стряскало съседите, но понеже не става дума за убийствени децибели и хард рок, комшиите свикнали с музицирането у Игнатови и даже им припявали.

Всъщност родителите на талантливите близнаци са посветили живота си на това да дадат шанс на децата си да развият дарбите си. В първите години семейството е живяло в шуменското село Каолиново, където Дениз работел като фелдшер. За да осигури добро образование на синовете и дъщерите си, той решил, че трябва да се преместят в големия град. Разпродали всичко на село и поели към Шумен.

Игнатов е реалист и иска децата му да намерят своето място в живота. Успехите на сцената показват, че Хасан и Ибрахим е много вероятно да поемат пътя на професионалните музиканти. Дъщерите му обаче пеят повече за удоволствие, а всъщност се готвят да учат медицина. Каквото и поприще да изберат обаче, те ще трябва да работят и да се самоусъвършенстват непрекъснато, убедени са родителите на двете двойки близнаци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай