Кирил Домусчиев: Ще останем дълго на небосклона

Кирил Домусчиев: Ще останем дълго на небосклона  | StandartNews.com

Босът дава оценка между 5 и 5,5 на участието в Шампионската лига
"Лудогорец" не премира други отбори, отсича Кирил Домусчиев

Часове след края на участието на "Лудогорец" в Шампионската лига босът Кирил Домусчиев направи своя анализ на представянето. Бизнесменът стори и невъзможното, за да присъства на церемонията "Спортните чудеса на България" на "Стандарт".

- Арестите за черно тото са хубава новина
- С "Левски" и ЦСКА ще искаме хубави терени и осветление
- Няма да хвърляме големи пари за селекция
- Елиминирането на "Стяуа" е най-емоционалният ми спомен
- Моци е легенда, ще остане на работа в клуба

- Г-н Домусчиев, доволен ли сте от представянето на "Лудогорец" в най-комерсиалния футболен турнир?

- Ваш колега журналист ми се обади и ме провокира, като каза, че неговата оценка за цялостното представяне на "Лудогорец" в ШЛ е 5,5. Аз го попитах по десетобалната система ли. Той отговори - не, по шестобалната. И така като се позамислих - истина е. Като новобранец, като клуб, който няма този опит и традиции. Както много от вас казват - от село. Наистина е между 5 и 5,5 - мое лично мнение.

- С Александър Томов какво си говорихте? Събрахте се така трите водещите отбора за първи път от доста време насам?

- Футболни теми във връзка с терените и осветлението. Предполагам, че и други клубове ще се присъединят към нас. Ще настояваме пред БФС от лятото да няма компромиси с качеството на терените и задължително осветление на всеки стадион. Трябва да се направи нещо, иначе няма да има футбол в България. Това е най-големият проблем в момента.

- Знаете какво се случи: арести на много футболисти?

- Това е много хубаво да ви кажа, защото тези които си позволяват да играят черно тото и влизат в разни схеми, трябва да си платят.

Това трябва да е едно предупреждение към всеки, който би си помислил да прави нещо в тази посока.

- Казахте хубаво, а очаквано ли беше?

- За мен беше очаквано, няма да ви казвам защо.

- С Александър Томов разбрахте ли се кой на кого е плащал и на кого е лягал? Ще има ли примирие и друг тон в отношенията между ЦСКА и "Лудогорец"?

- Кой каквото иска да си говори, ние се стремим да се държим коректно да не приказваме излишно. Като казваме нещо, казваме това, което мислим. Ние при всички положения няма да прекаляваме с декларациите. Да се надяваме че така ще се държат и другите клубове. Не визирам само ЦСКА. По принцип смятам, че повече трябва да показваме на терена. По-малко да говорим и да излизаме с декларации и с какви ли не други неща по медиите.

- Може ли директен въпрос: премирал ли сте "Марек"?

- Нe, не съм ги премирал.

- А бихте ли им дали някой лев тогава?

- Ако говорим за стимулиране на други отбори, първото премиране е дошло по линия на Стойне Манолов. Не може един отбор да стои в хотела ти месец. Ти да му плащаш храната и спането. Това е все едно съдиите на УЕФА да ги поканим един месец предварително да спят в някой наш хотел за наша сметка със семействата си.

- Да разбираме, че Стойне Манолов е поел издръжката на "Марек", за да легне на ЦСКА?

- Вие ги разбирате логиките, цяла седмица чета.

- А въобще премиран ли е някога отбор на ваш пряк конкурент за титлата, господин Домусчиев?

- С ръка на сърцето казвам - не.

- Примерно вие за тази практика ли сте?

- Ако някой има излишни пари за даване, да си ги дава. В крайна сметка за мен е важно да не се купуват мачове. Независимо дали това ще е срещу моя отбор, срещу ЦСКА или "Левски", важното е да стават здрави мачове. Защото виждате, че ако ние влизахме в уговорени мачове, първо нямаше да загубим точки срещу "Славия". Венци ми е много добър приятел. Все си мисля, щяхме да се разберем, а редовно губим точки от тях. Загубихме точки срещу "Хасково" , срещу "Берое", срещу "Локомотив" (Сф).

- Притеснявате ли се, че въобще излезе списък от мачове, които са били манипулирани във българското първенство? Може да има някой мач на "Лудогорец"?

- Не, абсолютно нямам никакви притеснения.

Дай, боже, да има такива списъци и арестувани играчи. "Лудогорец" няма никакви притеснения, защото ние никога не влизаме в комбинации. Други да се притесняват.

- Бившият национален селекционер отново ви нападна преди няколко дни, каза, че сте му дърпали сакото във Валенсия, за да ви забележат?

- Честно да ви кажа, рядко съм го виждал със сако. Под нивото ми е да коментирам този човек.

- Сега със сигурност следваща цел на "Лудогорец" ще е изграждане на отбор, който да се представи по-силно в групите. Разбира се, за тази цел трябва да станете шампиони?

- Вижте, говорих даже с колегите от "Левски" и от ЦСКА. За нас не е важно кой ще стане шампион, дали сме ние ,"Левски", ЦСКА или някой друг отбор. Чисто финансово вече знаете, че парите за участие в двата турнира стават по-изравнени от следващата година. Вдигат фонда в Лига Европа, доближават ги като приход до тези от Шампионката лига. Това е, защото имаше доста негативна реакция от много големи клубове. УЕФА прецени, че за да го направи Лига Европа атрактивен турнир за големите клубове, са необходими средства. Пожелах на колегите да имаме възможността да гледаме и в сряда, и в четвъртък български отбор. Дали "Лудогорец" ще играе в сряда или четвъртък, не е важно, важното е да представяме достойно България, да печелим пари и имидж.

- Има ли оферти към ваши играчи след участието в Шампионската лига?

- Да, много интересно ще се получи сега през януари. Имаме доста играчи, с които предстои да преподпишем. Има футболисти, които ще решим дали да продадем. Трудно ще ни бъде със селекцията, за да отидем над това ниво, на което сме във момента и като отбор, и като индивидуални качества на състезателите.

Трябва да се инвестират доста значими средства. Не става въпрос вече да надградиш, плащайки 10%, 20% или 30% повече. Изведнъж трябва да почнеш да плащаш в пъти повече.

- Бихте ли казали с кой не бихте се разделили на никаква цена?

- Всичко има цена в този живот. Въпросът е, че има играчи, с които трудно бихме се разделили, ако няма сериозна оферта. Единият е Моци, той преподписа. Желае да остане, включително и на административна работа в клуба след години.
Така че той е наша легенда. Неслучайно трибуната "Моци" на чието откриване през февруари ще ви поканим, носи неговото име.

Другият играч, който още през лятото преподписа и е много важен за "Лудогорец", това е Марселиньо. Други важни играчи са Влади Стоянов, Светослав Дяков. Все играчи, с които "Лудогорец" трудно ще се раздели.

Все пак те са и на възраст, която трудно предполага някакъв значим трансфер. Всеки иска да купи футболист на 21 години. От друга страна, това са играчи, които пробягаха най-много метри в Шампионската лига, а и имат качества.

- Има ли оферта към Кайсара от "Бешикташ" "Бенфика" или "Порто"?

- За Кайсара има доста оферти, ще решаваме зимата.

- Ще купите ли някой от ЦСКА, там имат нужда от пари? Имат добър нападател?

- Не, нападател няма да взимаме от там. Досега не видях нападател от ЦСКА, който да ни е вкарал гол. Добре, че са защитниците им.

- Има ли набелязани играчи, които влизат във вашия бюджет за селекция?

- Има от чужбина, едно, две момчета от България също сме набелязали. Всичко е въпрос на пари, на сметки, не можем да си позволим нещо извън българските стандарти.

- Колко пари бихте опуснал за зимната селекция предвид от приходите в ШЛ?

- Не много. Смятам, че трябва да продължаваме да спазваме добра и консервативна финансова дисциплина. Искаме да останем още много години на небосклона. Не очаквайте колосални трансфери, защото това няма как да стане. Някои играчи дори с колосален трансфер не биха дошли в България. Водили сме разговор с такива.

Не е въпрос само да дадеш много пари. България не е атрактивна дестинация.

- Накрая, след толкова много успехи в ШЛ, след края на участието ви: кой е най-емоционалният момент за вас през 2014 година?

- Много е трудно да кажа кой точно от всичките. Ако говорим конкретно за мачовете на "Лудогорец", победата над "Лацио". Може би на първо място трябва да сложа елиминирането на "Стяуа" в плейофа. Доста емоции имаше тази година, тези моменти ще останат за цял живот в спомените ми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай