Касата къса договори след три оплаквания от пациент

Касата къса договори след три оплаквания от пациент | StandartNews.com

София- Здравната каса ще къса договори с болници и лекари след три оплаквания от пациенти за лечението им. Това предвижда проектът на Петър Москов за промени на закона на здравното осигуряване. В него министърът е заложил първия транш реформи, които вече обяви.

Възможно е част от лекарствата и процедурите, които НЗОК финансираше, да се орежат. Причината е, че ще има ревизия на пакета на фонда. Той ще се раздели на две части - основна и допълваща, като втората част ще може да се плаща и от частните здравни дружества. Засега не е ясно дали новите пакети ще покриват всички лекарства и досегашни дейности, които касата плащаше. Всички нови лекарства, които ще се плащат от касата, няма да могат да се реимбурсират, преди да дойде следващата година.

Освен това се въвеждат задължителни отстъпки за всички лекарства, които плаща фондът. За новите молекули, както и за тези, за които не са договорени отстъпки по някаква причина, ще се прави оценка на ползата им и ако няма такава, фирмите ще възстановяват парите, които са получили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай